Vår framtid

  • Sanna-Maria Fredriksson

Berättat av Sanna-Maria Fredriksson

Kvinna. Född 4 september 2005. Student. Östersund.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag är så ängslig. Jag är född 2005, ett barn av det nya seklet men vi födda då har vuxit upp i en värld kantad av hotet på en ekologisk katastrof. Det värsta är att jag vet att vi alla har så mycket att leva för, jorden är så rik och kan försörja alla levande varelser men människors girighet försurar jorden, tömmer haven på fisk och breder ut kallhyggena. Hemma i Jämtland byggs fjällen sönder av skidorter och lyxhotell, gruvorna djupnar och de styrande ler med plasvita flin i sina blåa dräkter. Men vi har allt att leva för. Jag älskar fönster överfyllda med krukväxter, jag älskar barnen som springer på den rostfärgade blötmyren. Jag älskar hur barn idag är så kloka och vet allt men så ledsen att de inte ska få en bättre chans. Livet i Norden är tryggt och gott och jag är frisk, jag tror jag vill ha barn men det känns så skönt att folk inte skaffar så många nu för tiden. Jag är så stolt över alla som försöker men så förbannat arg på dem som inte ser vår gemensamma framtid.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tänker ofta på att ingen människa som levt på samma ställe som jag har haft lika goda möjligheter och förutsättningar, det sätter ett bra perspektiv. Jag är så glad att det känns som att vi kan prata om allt idag! Allt det goda, allt det onda. Vi pratar om sex, övergrepp, könsbyten, kärlek, politiken helt öppet och alla får prata. Människor idag är modiga och vill få sitt sagt. Det är politiskt oroligt just nu men människor visar sitt engagemang och sprider sina åsikter så mycket att jag ändå får hopp. Vi som är unga har möjlighet att välja vad vi vill i livet. Stanna hemma eller flytta utomlands, jobb, universitet, högskola och praktik. Det satsas inte mycket på oss men vi tar igen.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag hoppas vi blivit mycket mer medvetna om hur vi hjälper och ökar jordens biologiska mångfald och ekologiska system. Jag hoppas vi lever ett långsammare liv där vi släppt våra mobiler lite mer. Jag hoppas vi lever mycket mer gemensamt och delar livet mer med varandra. Jag vill ha ett bättre sätt att konsumera och mindre ägodelar.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag vill tro att vi lever i miljömärkta samhällen, att teknologin med AI osv gått tillbaka och att vi satt tydligare regler på vad som får konsumeras. Vi har samma demokratiska värderingar men vi ska utgå från allas bästa. Jag hoppas vi utvinner jorden tillsammans och hjälper andra länder att återhämta sig från klimatkrisen.

Publicerat

18 maj 2024

Berättat av

Sanna-Maria Fredriksson

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00763

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!