Vår framtid

  • Sara Pettersson

Berättat av Sara Pettersson

Kvinna. Handläggare på Försäkringskassan. Örebro.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag har ett arbete där jag kan ta med min dator hem och jobba på distans. Det ger mig mer tid för att umgås med mina nära och kära. Jag kan också vara med mina fina katter. Jag skulle vilja förändra synen på hemarbete. Många chefer ifrågasätter heltidshemarbete. Men för mig fungerar det jättebra. Mycket bättre än att vara i ett kontorslandskap.

Kontorslandskap är populärt nu. Jag önskar att vi kunde återgå till egna kontor eller övergå till frivilligt hemarbete.

Just nu är det modernt med öppen planlösning. Vårt vardagsrum o kök sitter ihop. Det blir ljust och fint men är opraktiskt när man har gästar. Önskar man kunde gömma undan all disk.

Jag bryr mig mycket om klimatet. Därför flyger jag aldrig. Om jag ska utomlands tar jag tåget. Troligen kommer jag aldrig resa dit tågen inte går. Jag är beroende av naturen för att må bra. Jag blir väldigt ledsen av att se hur vi människor skräpar ned och släpper ut gifter.

Jag brinner mycket för djur. Är vegetarian och skänker mycket pengar till djurorganistationer. Djuren drabbas hårt av sättet vi lever på. Önskar vi hade mer respekt för dem. Önskar att alla slakterier lades ned och att vi återgick till små gårdar. Att de som äter kött enbart åt kött från djur som levt bra liv på gårdar eller som jägare skjutit.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Idag är det mycket hatretorik. Grupper ställs mot varandra. Många fler utvisas. Politiken som förs nu mot invandrare är helt fruktansvärd. Empatilös och respektlös. Jag hoppas att vi i framtiden har förstått att vi alla måste hjälpas åt när det är kris. Att integrera de som kommer i samhället och så allt bra de gör för vårt land. Sluta vara rädda.

Jag upplever också att det blivit mer hot o hat mot hbtq+. Jag önskar att man i framtiden har en öppen syn på all form av kärlek och även familjebildande.

Vi har precis ansökt om medlemskap i Nato. Tycker det är fint att vi haft ett samarbete kring vårt försvar.

Det byggs modern arkitektur nu där hus blir allt mer opersonliga. Jag hoppas att man i framtiden bygger med fler tinnar o torn, färger etc igen. Vi vill ha personliga städer. Inte bara trycka in lådor.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Vi tar in fler flyktingar – har ett program för att ta emot dem o hjälpa dem ut i samhället. Mindre segregation.

Skallade kvinnoyrken har höjts i rank och fått bättre löner.

Djurens rättigheter har förbättrats. Man äter bara ekologiskt kött och slakterier har behövt läggas ned då allmänheten alltmer vill köpa från små gårdar eller äter vegetariskt.

Det är gratis att åka kommunalt.

Man har återgått till att leva mer av naturen. Att odla är poppis, folk vill bo mer på landet än i stan. Arbeten är virtuella så spelar mindre roll för många vart man bor i landet. Arbetstiden har sänkts från 8 h till 6 h per dag och många är lediga fredagar. Man värderar äldre och barn mer och vill ägna tid åt dem hellre än att jobba de där extra timmarna.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Sveriges arbetstid är 4 h per dag. Man har sett att produktionen i alla yrken ökat trots kortare arbetstid. Självklart då med bibehållen lön. Sjukdomar, speciellt de psykiska stressåkommorna, minskar tack vare kortare arbetstid och arbetslösheten är låg.

Man köper och säljer mer begagnat. Man har lärt sig att det är bättre att lappa och laga än att konsumera. Mycket på grund av klimatet.

80 % är vegetarianer eller äter bara kött någon gång i månaden. Kött ses som en lyxvara och eftersom man sett dess cancerrisk så äter man det sparsamt. Slakterier har lagts ner efter återupprepade skandaler och de flesta köper nu sitt kött i små gårdsbutiker där man vet att djuren haft ett bra liv.

Det är mer poppis att bo på landet än i stan. Många yrken sköts helt på distans digitalt vilket medfört färre utsläpp och kostnader. Vart du bor påverkar inte vart du kan jobba.

Publicerat

27 september 2023

Berättat av

Sara Pettersson

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00571

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!