Vår framtid

Berättat av Sara

Kvinna. Född 28 mars 1994. Journalist. Sickla.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag älskar att bo i en stad som har så mycket natur. Jag vill inte ha det på något annat vis. Skogen. Vattnet, att andas vid, att bada i. Jag har hittat ett av Stockholms guldlägen, enda problemet är att jag inte lär kunna bo kvar här för evigt, för jag bor i studentlägenhet och att köpa en etta häromkring kostar ofta tre miljoner. Det är galet. Samtidigt är jag i en bransch som är känd för att vara svår att få fast anställning i. Jag är väldigt osäker på hur jag ska få boende med mina 5,5 ynka år i bostadskön och ingen fast lön och inga besparingar att tala om. Optimismen i mig vilar mot ett ”det löser sig”.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Sverige, fan vad händer? Det som såg så fint ut, så hoppfullt ut under tiden jag växte upp. Det låter lite som något en högerperson hade kunnat skriva, men jag är vänster och mån om allas lika rätt att leva som de är, ta del av de gemensamma resurserna och att öka mångfalden. Jag minns en tid där inget rasistiskt parti fanns i riksdagen. Jag önskar svensken tänkte om, valde den generösa och empatiska vägen och röstade på det som faktiskt skulle kunna ge oss en ok framtid. Klyftor mellan samhällsgrupper slutar aldrig bra. Och är helt ologiska, vi måste sluta se våra privilegier som förtjänade? Det är ju ett rent lotteri!

Sen miljön. Nattsvart. Det orkar jag inte tänka längre på, mer än att försöka bli glad över att tåg blir allt mer populärt.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill att vi ska ha gjort en helomvändning i miljö och klimatarbetet, och med det menar jag att vi ska sluta sega och sätta in seriösa åtgärder! Visst, Sverige, Norden, kan inte rädda planeten, men vi skulle åtminstone kunna ta de seriösa krafttag som krävs? Föregångsland. Det hoppas jag vi blivit, ett föregångsland. Sen hoppas jag vi blivit socialistiska igen. Och så hoppas jag vi fått till ett system för bostäder som inte kostar skjortan, eller snarare hela garderoben, i Stockholm.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag vill att vi ska ha byggt vår infrastruktur anpassat efter klimatet och att naturen ska stå högt i våra sinnen och värderingar. Vi ska ha kul genom att vara generösa mot varandra och bjussa på fester, upplevelser och konst. Vi ska lyfta varje individ och vi ska låta den som är trött vila och vi ska ha så många valmöjligheter att vi omöjligt kan bli uttråkade. Vi ska se på den här tiden, 2023, som en grå och trist tid, oupplyst, precis som de började se på medeltiden för många många många år sedan. Juste, och klimatet är räddad för länge sen.

Publicerat

26 april 2023

Berättat av

Sara

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00324

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!