Vår framtid

Berättat av studerande

Kvinna. Född 18 oktober 2004. Studerande. Skorped.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

jag tycker det allmänt fungerar bra, däremot skulle jag vilja ändra på fossila bränslen och utöka infrastrukturen så den är anpassad för alla och inte bara för ”allmänheten”. Den ska vara funktionsnedsatt anpassad och den ska vara resursanpassad för olika möjligheter.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

jag tycker att allt fungerar måttligt bra, men jag skulle vilja att ex lönerna för vissa jobb skulle höjas, att fler möjligheter finns till exempel migrationspolitiken och för människor som vill komma hit och anpassa sig till det vi har idag. Energiförsörjningen skulle även kunna bli bättre genom att lagra mer energi istället för att endast fokusera på ekonomiska vinster och börja klimatanpassa även om det svider för staten. Tycker även att politikerna kan börja stå för sina löften och att en mer sammanställd och överens politik införs istället för en dualistisk där alla pekar finger och skyller ifrån sig på våra kollektiva problem.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

jag skulle vilja att allt vi gör, arbete, transport, sjukvård osv ska anpassad efter individuella behov lite mer än det som är nu. Det fungerar bra nu, men det är många som fortfarande stryks med utifrån deras förutsättningar. jag önskar att levnadslönerna ska bli högre och att all extrem fattigdom ska utrotas helt. allmänt bara höja välfärden och människornas allmänna levnadsstandards. jag hade även önskat ett mindre diskriminerat samhälle där det inte finns något som sticker ut och tolkas som konstigt eller nedlåtande. Även att allt fler yrken och platser blir funktionsnedsatt-anpassade. Jag hoppas att världen i allmänhet ska innehålla mer fred och mindre våld.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

jag tror att människor är mer självförsörjande och inte lika beroende av samhället. Att människor ska känna att de kan förlita sig på sin inkomst och vara ekonomiskt oberoende, även att alla ska känna att de passar in och att de har åtkomst till allt det behöver. Jag önskar att de behålls mer fred och att politiken börjar styra emot det vi måste göra och inte det vi bara vill. Utöver det tror jag att vi kommer ha hittat nya sätt att transportera oss, effektivisera vardagen och göra det smidigare för alla personer oavsett vilka svårigheter man har i vardagen och att vi alla kommer ha åtkomst till resurserna som krävs. Jag hoppas att världen blir en fin plats för de som komma skall och att vi en dag når alla mål som vi en gång blivit lovade.

Publicerat

11 maj 2023

Berättat av

studerande

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00394

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!