Vår framtid

Berättat av svante

Man. Född 9 juni 2005. Gymnasiestuderande. Stockholm.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag bor i kärrtorp och farsta. Det är fina förorter och tycker att särskilt kärrtorp är mysigt. Det är nära till nackareservatet och jag gillar verkligen att det är nära till skogen. Farsta är inte riktigt lika mysigt men det finns fortfarande mycket fin natur och annat där.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det som fungerar bra i det samhälle vi har idag är att Sverige ändå har det relativt jämställt än i övriga världen. Dock känns det lite som att samhället går utför. En höger-regering har kommit till makten och nästan alla partier i riksdagen är för en större övervakning och strängare straff för att råda bot på kriminaliteten. Gängvåldet är nutidens moralpanik, precis som rollspelen och tv-våld var under typ 90-talet. Jag tror tyvärr bara att politiken som råder idag bara kommer skapa större segregation och att problemen med kriminalitet och ojämlikhet bara kommer växa. Det i kombination med den väldigt utbredda övervakningen är jag rädd för. Om de som har makt blir ännu extremare än vad de är idag, till exempel sverigedemokraterna, är jag orolig för att det kommer att spåra ur.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag hoppas att vi om 30 år är på väg bort från den samhällsstruktur vi har idag. Människovärdet idag beror på hur framgångsrik man är. Och dagens definition av framgång handlar om ekonomiska tillgångar och status, inte om de saker som jag anser viktiga på riktigt. Om 30 år tror jag dock tyvärr att samhället kommer ha fortsatt i samma riktning som idag.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Om 150 år hoppas jag att samhället nåt den förändring jag vill se. Att samhället slutat handla om att man ska vara så ekonomiskt framgångsrik som möjligt och att folk inte ska sitta fast i samma system som idag. Ett system där man spenderar sin ungdom med att utbildas för att kunna passa in i arbetsmarknaden, för att sedan spendera den större delen av sitt liv med att arbeta med målet att få så mycket pengar som möjligt, för att till sist kunna pensionera sig, sliten och bitter över att livet gått en förbi. Jag tror att samhället kommer att ha försämrats mer och mer fram till någon form av brytpunkt. En stor omskakande negativ händelse, som sedan leder till att folk vill förändra samhället i grunden. Lite som en skogsbrand som förstör allt för att nytt liv sedan ska kunna växa.

Publicerat

30 maj 2023

Berättat av

svante

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00452

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!