Vår framtid

Berättat av Tea

Kvinna. Född 21 november 2006. Gymnasieelev. Stockholm.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker en stor del av hur jag lever idag fungerar bra. Mitt hem, bostadsområde, skola osv är inget jag besväras av något.

Jag är vegetarian, och har väl på senaste år börjat tänka mer och mer på natur och klimat. Det var många år sedan jag flög senast, men jag saknar utomlands. När jag var yngre reste jag mycket utomlands, men jag och min familj har inte varit gjort det på länge framför allt pga klimatet. Jag skulle därför gärna se i framtiden att det blir lättare att resa runt jorden på ett mer klimatvänligt och hållbart sätt.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

I Sverige och Norden fungerar väl det mesta bra i allmänhet. Jag tycker därför vi borde spendera mer av våra resurser (gäller hela västvärlden) till att hjälpa andra som har det sämre. En liten andel av våra resurser kan ha en enorm påverkan på de som har det väldigt svårt.

Jag skulle vilja förändra synen/kunskapen/förståelsen för miljön och klimatförändringarna. Även om det pratas mycket om i Sverige och västvärlden, är de inte alla som bryr sig alls, och framför allt krävs det att hela världen är med för att jorden ska kunna räddas.

Självklart hoppas jag väl att krig och sådant skulle upphöra, när man ser från ett världsligt perspektiv, i Sverige och Norden har vi det redan bra.

Jag är inte super-insatt i de andra ämnena som nämns i frågan, man allt skulle väl kunna lyda enligt det jag skrev i början: att vi som har det bra ställt borde dela med oss och hjälpa andra som inte har det lika bra ställt.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag hoppas att fattigdomen minskat.

Jag hoppas att fler bryr sig om klimatet, och att vi lyckats förhindra några av de värsta klimatförändringarna.

Jag hoppas att mer folk är mer givmilda och hjälper de som har det sämre ställt än de själva.

Jag hoppas att nästkommande generation fortfarande kan uppleva världen som den ser ut idag, eller såg ut för några år sedan, dvs att vi hindrat de värsta klimatförändrigarna för att fortskrida så långt att jorden förstörs, skriver mer i nästa fråga.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Framför allt tänker jag på det jag skrivit om innan; klimatförändringarna.

Det känns verkligen som att en väldigt liten andel av världen bryr sig tillräckligt mycket om jordens klimat. Jag hoppas därför i framtiden att vi hunnit hindra att jorden ”går under”.

Jag hoppas att människorna som lever på jorden om 150 år fortfarande har möjlighet att upptäcka den jord som existerar idag.

Publicerat

18 april 2023

Berättat av

Tea

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00299

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 760 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 760 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!