Vår framtid

Berättat av Tegelmästardotterdotter

Kvinna. Ledig. Strängnäs.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Har flyttat in i min mors, morfars föräldrahem. Det var från början mors fars tjänstebostad som tegelmästare på Näsby Tegelbruk/Selaön. Där har vi renoverat samt byggt en keramikverkstad till maken som är keramiker. Så nu skapas det av lera igen i Näsby! Vi har även (nu på äldre dar) skaffat en modern liten övernattningslya inne i stan/Strängnäs. Vi lämnade alltså Stockholm som varit bägges födelseort för ett lugnare liv. Känns bra!

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Skulle önska att människor mer o mer tänker på att minska sin konsumtion, återbruka samt hantverka, det borde verkligen bli ämnen i skolan framöver! Att de små skolorna här på landsbygden EJ läggs ner. Bättre isf att bussa stadsbarn ut till landsortsskolorna så att de kan vara kvar. Här i Stallarholmen finns en stor föreningsvilja, nätverk samt gemenskap. Viktigt att kommunen tar vara på den och stöttar! Mycket som kommunen ’slipper’ göra på så vis.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Att man utvecklar tex hur vi tar tillvara vårt vatten bättre. Återanvända gråvatten till tex att spola toaletter. Finns nya system f det. Även att kunna utvinna gödsel ur avloppsvatten är ett måste i framtiden! Själva har vi installerat ett kretslopps-avlopp som renar vårt vatten med mikroorganismer och växter.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Att vi fått bättre skogsbruk, så att det finns blandskogar kvar. Att vi odlar mer av våra egna livsmedel. Satsar på Gröna näringar. Att vi fått ett bra kretslopp av vårt vatten. Att vi flyger allt mindre och åker mer tåg. Att människor har upptäckt vår vackra natur, är rädd om den och tillbringar mer av sina semestrar där. Att man tagit bort skärmar från skolor och förskolor och ger barnen fler upplevelser irl.

Att vi fortfarande har fred.

Publicerat

29 januari 2024

Berättat av

Tegelmästardotterdotter

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00662

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!