Vår framtid

Berättat av Tjänare

Man. Född 9 juni 1952. Pensionär. Visby.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag är pensionerad officer, jag arbetade oxå sedan som linjebusschaufför i landsbygdstrafiken här på Gotland, i 12 år. Vi bor i bostadsrätt efter att i början av millenniet ha varit utomlands i fyra är, min fru arbetade i Wien åt försvaret, jag var ”hemmaman”. Vi hade ett hus som vi sålde år 2000, och vi skaffade bostadsrätten, kanske inte främst för oss, men för vår yngsta dotter som då utbildade sig till flygtekniker genom att göra grundutbildning i flygvapnet som frivillig kvinnlig värnpliktig. Vi har två döttrar till, och totalt sex barnbarn. Barn och barnbarn är mitt i sin livsresa, vi kan som föräldrar och morföräldrar bara hoppas på att världen håller ihop. En gång i tiden valde vi att flytta till Gotland, med då två döttrar. Jag blev ”nedlagd” i Enköping år 1980, och valde att flytta ut till ”ön”, i hopp om en trygg och säker framtid i mitt yrke. Gotland, och Visby, var då en fin plats att leva familjeliv på, som tur var fick oxå min fru snabbt ett arbete i försvaret. Det är speciellt att bosätta sig på en ö, särskilt en ö med en egen kultur och med invånare som nog är vänliga, men oxå avvaktande inför nykomlingar. Kommunikationerna är oxå ett kapitel för sig…All interaktion med släkt och vänner innebär kostsamma resor som oxå är tidsödande, en Enköpingsbo sätter sig i bilen och kör till mamma i Bandhagen på tre kvart, kostar lite. Ett besök hos mamma från Gotlands horisont kräver en restid på en dryg halvdag och några tusenlappar för färjebiljetten plus milkostnaden från Nynäshamn…Nu är det historia, mamma född 1924 är borta sedan 2010.

Man hackar nu på färjorna till Gotland utifrån miljöaspekten, jag hör ingen ifrågasätta Essingeleden eller Europavägarna , Öresundsbron är tydligen oxå ett annat mål…Till Öland har man en bro, byggd för skattepengar, underhållen av skattebetalarna och gratis för kreti och pleti..varför kör Sverige med dubbla standards? Är vi på Gotland en sorts sämre svenskar?

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

I Sverige har nedmontering av det allmänna redan gått för långt. De otäcka nyssnassarna har tagit den högerböjda regeringen som sin gisslan och man styr landet i en riktning som förskräcker. I dag kunde jag läsa att Ungerns Viktor Orbàn med dekret hade beslutat att alla människosmugglare i ungerska fängelser skulle friges om de bara lämnade Ungern inom 72 timmar. Hitler ledde Tyskland med samma teknik, dekret. Vad är det? Tja, beslut fattade av presidentmakten utan förankring i ett folkvalt parlament, enkelt sagt. Dit vill nyssnassarna kanske föra vårt Sverige, tänker jag….Detta oroar mig eftersom mina barnbarn ska leva i den verkligheten…Våra grundlagar måste skyddas! Vår miljö har oxå missbrukats, det är dags nu att värna om vatten, luft och skog!

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag är väldigt orolig över hur vi ska kunna leva i vårt Sverige om inte den ryska imperialismen stäcks. Jag önskar inte mina barnbarn en kurs i ryska och en anpassning till det ryska sättet att leva; överleva trots alla odds. Jag önskar en värld i fred baserad på parlamentarisk demokrati och ett slut på staters övergrepp på sina medborgare. Det måste bli ett slut på Rysslands och Kinas imperialistiska strävanden.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag är skeptisk. Inom tio år kan jag vara ett minne blott, finns jag i någons minne därefter skulle det vara förvånande…Jag är rädd för att mitt liv kan ha sammanfallit med den bästa versionen av vår värld och att bara värre vidrigheter väntar….Mänskligheten riskerar att förgöra inte bara sig själv, utan oxå den jord som står värd. Ack. en sån skam…

Publicerat

22 maj 2023

Berättat av

Tjänare

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00430

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!