Vår framtid

Berättat av Tony Petersson

Man. Född 10 februari 1967. Fastighetschef. Landskrona.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag bor i en bostadsrätt i Landskrona, är 56 år och jobbar som fastighetschef på en mellanstor industrifastighet. Har i stort hela mitt liv bott i villa i någon av kransbyarna här. Skälet till flytten in till stan , var att barnen flyttat och villan blev onödigt stor samt att då både jag och min sambo jobbar i stan valde vi att flytta in , för att slippa köra bil. Nu tar det mig ca 10 minuter på cykel till jobbet. Jag är i den gyllene medelåldern med god ekonomi, har hobbys som stimulerar mig och bra bekantskapskrets. Man skulle kunna tro att jag är väldigt ”vanlig”, men är man det ? Jag är politiskt aktiv (L) och det går bra för vårt parti i landskrona , med 38% av väljarna i senaste valet, och med det är jag en sådan som folk känner igen på stan. Det har både för o nackdelar , där man inte sällan får frågor (och klagomål) i allt mellan himmel o jord. Kul att folk engagerar sig , men som politiker måste man se till helheten , och vad som är bäst för staden och dess invånare ur ett bredare perspektiv samt över en längre tidshorisont. Jag motionerar med, och då inom triathlon , där jag i fjol (2022) gjorde min 5 Ironman tävling i Kalmar. Just att leva hälsosamt har varit en stor del av mitt liv.

Detta gör att jag går eller cyklar mest , men (här skäms jag lite) unnar mig en stor dieseldriven SUV (Audi Q5). Den är fantastiskt skön att åka ,sviker mig aldrig och är nog den bästa bil jag haft. Tidigare var jag och min sambo mycket ute i naturen och gick , men det har blivit lite sämre med det på senare år. kanske det tas upp snart igen då vi har nära till Söderåsens skogar. Det ”nyfunna” är att jag ihop med mina barn, börjat renovera och sälja bostäder. Vi har avverkat två lägenheter (dödsbo) som totalrenoverats och sålts med bra vinst. Nu har jag köpt en kolonilott (sommarstuga) som vi nu håller på o totalrenovera. Där var tyvärr mer jobb än jag trodde , men det blir bra. Ev. kommer jag nog att behålla den för framtiden.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tror att vi kommer att få se ett mer polariserat samhälle , där kampen står mellan ”forna östblocket” och det mer öppna väst. Jag tror att EU kommer att splittras mer , och att ett starkare norden , och samarbetet i Skandinavien kommer att stärkas . Klimatförändringarna kommer att märkas , och öka påfrestningarna på norra Europa i form av ökad migration.

Vem kan då ses som vinnare ? Ja , det beror på var i livet du är ? Små byar/samhällen med god kollektivtrafik är nog vinnaren. Jag tror större städer blir förloraren med kraftig förtätning och utmaningar inom infrastruktur , VA och energiförsörjning. Livskvalitén blir helt enkelt sämre där. Jag tror även att det kommer att ställas ett större ansvar på egenförsörjning i form av elkraft. Kanske så även att man har någon form av cirkulär energiförsörjning, där mindre orter/kvarter går samman för att kollektivt ordna den egna energi försörjningen (och kanske annat med). I stort tror jag att vi börjar nå peaken på vad för skattefinansierad välfärd vi kan kräva av samhället , och där det egna ansvaret kommer att ta större plats.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag tror det blir mycket slitningar mellan realpolitik och ideologi , inom alla sektorer. Därtill att man måste kunna ta ett större ansvar för sitt eget liv. Detta inom alla sektorer. Välfärds sektorn kan bara växa så pass stor , som vi anser har råd med .

Jag tror (och hoppas) att Norden kommer att stärka sitt samarbete markant över tid. Detta är nödvändigt , för att klimatförändringens effekter om 30 år (kanske tidigare) är en realitet som är så påtaglig att mycket annat får ställas åt sidan. Vi kommer inte ha råd med att dels ha en hög välfärd , och ”gott och bekymmerslöst liv” , samtidigt som klimateffekterna kommer att ta stor del av samhällets resurser , samt att klimatavtrycket i allt vi gör , kommer att vara prio ett.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Vi har stärkt samarbetet i Norden , och många svåra frågor kommer att ställas i solidaritetens namn. I vilken utsträckning skall vi hjälpa andra , på bekostnad av vår egen välfärd ?

Jag vill tro på ett öppet samhälle , men jag tror tyvärr att protektionismen kommer att ta stor plats . Folk tänker med sin plånbok.

Publicerat

4 oktober 2023

Berättat av

Tony Petersson

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00584

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 682 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 682 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!