Vår framtid

Berättat av Trinda Skaldinnan

Kvinna. Född 26 juni 1950. Pensionär, tidigare socionom. Halmstad.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Sverige har varit ett bra land att leva i under min livstid. Vi har gemensamt, genom skatt, bidragit till välfärden, dvs sjukvård, skolor, omsorg, kommunikation. Det har givit en trygghet. Idag urholkas välfärden alltmer, och de som har gott om pengar köper sig före i vårdköer och väljer privata omsorgsalternativ. Vi går mot ett samhälle av fattiga och rika. Trots att jag jobbat hela mitt liv är min pension låg, men jag klarar mig så länge jag inte behöver betala för att få hjälp av samhället. Och tack och lov för att högkostnadsskyddet för sjukvård och medicin ännu finns kvar.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill ha ett mer solidariskt samhälle där de som har resurser (pengar, hälsa, ork) hjälper de som är svaga. Detta gäller både mellan personer och mellan länder.

Jag vill att gängvåldet har minskat, vilket jag tror att det gör om barn och unga får prdentligt stöd så att de ser att de har framtid i samhället.

Jag vill att alla länder äntligen har tagit tag i klimatfrågan och tar konkreta steg för att rädda jorden. Rika länder har självklart störst ansvar här.

Jag hoppas innerligt att min chilenska sonhustru och mina halvchilenska barnbarn kommer att ha en självklar plats i det svenska samhället och ha ett bra och verksamt liv här.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag vill att vi har ett mer jämlikt samhälle. Inga krig. Arbetet mot ett hållbart klimat har äntligen tagit fart. Det har inte skett utan materiella uppoffringar, men dessa har fördelats så att de som har mest fått avstå av sitt överflöd.

Publicerat

6 september 2023

Berättat av

Trinda Skaldinnan

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00530

Andras önskningar om framtiden

Gör som 760 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 760 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!