Vår framtid

  • Victoria Cardellini

Berättat av Victoria Cardellini

Kvinna. Född 12 september 1986. Studerande. Arvika.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Vi har det bra i huset i Brättne. Jordvärmen gör att vi har värme kalla dagar. Pumpen gick i sönder i vintras, då märker man vad beroende av el man är.. men kaminen i vardagsrummet o vedspisen värmde oss gott ändå. Vi sorterar matavfall från resten av soporna, vi skulle kunna sortera mer egentligen. Ingen direkt kollektivtrafik, om bensin/diselpriset går upp är de omöjligt att bo 1 mil från Arvika. Är elbil det nästa för oss kanske? Barnen har inte rätt till skolskjuts då vi gjort eget val att flytta dem in till staden. Blir många resor. Vi storhandlar en gång i veckan och handlar gott under helgen. Matkontot är stort. Maten är dyrare nu än på länge. Vi hade nog varit mer prismedvetna om Martin inte jobbat i Norge o tjänat bra med pengar. Vi har inte rest utomlands på över 10 år. Barnen vill åka men jag studerar, kanske blir det en resta när jag är färdigt. Det är viktigare för mig nu att tänka på miljön o klimatet för barnens skull. Jag vill vara en bra förebild för dem o lära dem att vara snäll mot jorden, vi har den bara till låns.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Trots en pressad välfärd ser jag på andra länder och tänker att vi i Sverige har det rätt bra trots allt. Barnen får gå i skola, gratis skolmat, gratis läkarvård, vissa läkemedel gratis, gratis tandvård, gratis glasögon m.m. fantastiskt egentligen! Alla kan bli vad de vill, oberoende ekonomisk bakgrund. Har erfarenhet själv, genom min mamma o styvpappa att blir man sjuk får man god vård. Vi konsumerar för mycket! Det är slit o släng. Vi skulle behöva tänka om mer när vi köper kläder. Behöver vi verkligen så många skor? Byxor? Tröjor?

Får familjs högsta önskan är att köpa ett eget hus. Kontantinsatserna är skyhöga nu, att spara tar lång tid då utgångspriserna är höga. Att belåna sig resten av livet känns inge vidare. Jag läser till sjuksköterska nu. Det är stor brist inom yrket. Ingen vill jobba för dålig lön. Hoppas arbetsgivarna tänker om o höjer lönerna. Vill inte bli bemanningssköterska. Vill ha en plats att gå till o ge omvårdnad fullt ut. Det skjuts för mycket i storstäderna. Bränder, skjutningar o bomber. Något måste göras. Folk måste få det bättre. En ond nedåtgående spiral som måste vändas.

Ska alla börja förbruka mera el måste vi få el någonstans ifrån. Jag har aldrig haft så mycket elprodukter som nu. Robotgräsklippare, pool till barnen, eltrimmer till trädgården. Listan kan göras lång. Elpriset var skyhögt i vintras.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill att klimatet ska hålla i sig. Vill inte att det ska försämras. Vill att flera länder i världen hjälps åt. Plasten på stränderna i indiska oceanen kommer inte från Sverige. Det spelar ingen roll hur mycket vi källsorterar om inte alla hjälps åt! Jag vill att efterkommande generationer ska få njuta av jorden. Säger ofta till mina barn att jorden är ett paradis. Landskapen, djuren. Vi människor måste vara rädda om det. Vi kan inte utrota djur, skövla regnskogar, ändra vattnets vägar utan konsekvenser! Vi måste tänka oss för.

Jag hoppas att Sverige och norden om 30 år är lika fint som nu och bättre. Jag hoppas vi lever i trygghet från krig, svält och elände. Jag hoppas vi fortfarande har en bra välfärd. Jag hoppas att vi tar hand om våra industrier och innovativa företag. Jag hoppas vi finner någon bra lösning på vår energiförsörjning. Att inte stegen mellan samhällsklasserna ökar. Men tyvärr tror jag det kommer bli så. De rika blir rikare o de fattiga fattigare. Inte alla kommer ha råd med bil o att bo där de vill. Hänvisade in till stadskärnorna. Landsbygden kommer bli avbefolkad om de fortsätter såhär. Eller så kommer folk att få leva av jorden mer o då kommer de komma ut till landet o skaffa småbruk. Och så har vi gått 100år tillbaka i tiden. Men är de fel? Med dagens teknologi kanske småbruket skulle funka finfint?

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Om vi fortsätter som vi lever 2023 tror jag att vi kommer ha massflykt från utsatta ställen på jorden. Det kommer vara obeboeligt pga ökade vattenmassor, jordskred, vattenbrist osv. Människor kommer få mindre yta att leva på. Det kommer bli krig. Krig vår generation aldrig kunde föreställa oss. Katastrofer som inte ens existerar i mardrömmar. Vi kommer ha förstört jorden. En del platser på jorden kommer vara obeboeliga o det kommer bli dumpningsplatser för rika länders allsköns avfall. Det samhället och den strukturen vi lever i idag kommer inte existera.

Eller så tar alla sitt förnuft till fånga. Slår våra kloka huvuden ihop. Lever mer miljövänligt med ny teknik. Tar vara på vår tid på planeten, är rädd om den o djuren som lever här. Konsumerar mindre, åker mindre bil. Reser aldrig utomlands.

Publicerat

3 juli 2023

Berättat av

Victoria Cardellini

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00486

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!