Vår framtid

Berättat av Ylva

Kvinna. Född 14 februari 1969. Arbetsförmedlare. Stockholm.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag lever i ett av världens bästa länder, sett till demokrati, jämlikhet, mänskliga rättigheter och levnadsstandard.

Jag kommer inte från en akadrmikerfamilj, men ändå har jag kunnat ägna 14 år åt eftergymnasiala studier, på grund av deltidsarbete och studiemedel. Statens skyddsnät är väl utbyggt och finns på, tror jag, alla livets områden.

Ändå mår barn och unga dåligt, som aldrig förr. Ensamheten i samhället är stor och klyftorna mellan de som har och de som saknar ökar.

Unga mår dåligt av klimathotet och en framtid, som verkar tagits ifrån dem. Krig i vår närhet och människor på flykt ger oro och nytt utanförskap. Starka krafter i samhället försöker använda det som sker för sina syften (koranbränningar) och det spär på kaos och oro.

Men i det stora hela har jag det bra och har getts förutsättningar att kunna utvecklas och komma vidare i livet. Tacksam!

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Se tidigare svar.

Sverige bör gå med i NATO för att trygga vår ställning mot Putins Ryssland, som hotar i öst. Vad hände sen han dog??????????????????????

Norden bör öka samarbete och handel med lokalproducerade varor (livsmedel).

I vår tid framstår Kina som den nya hotfulla tredje makten. Vore jag ung idag skulle jag läsa kinesiska.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag tycker FN ska upprätta en enhet som jobbar för utveckling inom olika nationers välfärd. Krav ska finnas på motprestationer av olika slag och korruption ska inte tolereras.

Personligen så brinner jag för att vatten, avlopp och avfallshantering ska finnas på tillfredsställande sätt och fungera överallt. Stora visioner kanske, men helt basalt för vår befolkning och vår planets överlevnad.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag är teknikoptimist, Bibelbevandrad och agnostiker. Som den förstnämnda hoppas jag att vi kommit tillrätta med vår tids klimat- och andra hot genom teknikutveckling och samarbete. Det finns fortfarande orättvisor och rika och mindre rika (fattiga), men klyftorna är på väg att utlämnas och analfabetismen är snart utrotad.

Som den andra har jag respekt för Bibelns profetior om framtiden, men tror tiden är för kort för att Domedagen skulle stå för dörren. Jag tror mänskligheten kommer överleva många hundra år än. (Så nej, inget världskrig med kärnvapen heller.)

Som agnostiker har jag mitt hopp ställt till att vetenskapen avslöjat ännu fler av vår existens hemligheter: i mikro- som makrokosmos. Så spännande att få vara där du som läsare just nu är!!

Publicerat

28 augusti 2023

Berättat av

Ylva

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00515

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!