Berättat av Sandra Rådell
Kvinna. Född 10 juli 1986. Psykolog. Stockholm.
Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?
Jag tycker att det mesta för mig och min familj fungerar bra, vi har det bra. Jag och min man har inte svårt att hitta och behålla bra jobb och våra barn mår bra, är glada, trygga. Vi är friska, vi har möjligheter att göra sånt vi vill och köpa inte bara det nödvändiga utan lite mer. Över allting hänger dock en känsla av hot. Jag känner oro för jorden, för arter som dör, för ekosystem och balans, för urskogar som mejas ner för att bli kartonger eller odlingsytor. Jag är ledsen över barn som krossas i krig eller gifts bort i fattiga länder. Jag är orolig över klimatet och jag är orolig över gängkriminalitet i Sverige som smyger närmare och närmare. Två gånger inom loppet av några dagar hörde jag explosioner mitt i natten då någon tonåring betalats av gäng för att hota eller skrämma någon. Jag är orolig för att mina barn ska hamna i skottlinjen. Jag är också orolig för att skolan monteras ner, att vinstdrivande friskolor får ta resurser från det allmänna, både för barn i allmänhets skull och för mina egna barn som snart ska börja skolan.
När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?
Mycket fungerar fortfarande bra, även om min känsla är att välfärden blir sämre och utarmas. Men jag känner fortfarande rimlig tillit till vården exempelvis. Tillit till skolsystemet är lite svagare. Jag tror att barn utan större svårigheter klarar sig tillräckligt bra medan resten krossas sönder.
Jag önskar vidare att det inte var så lätt och självklart att överkonsumera, och felkonsumera. Att det är så lätt och billigt att producera skräp, engångsartiklar, saker som inte har rimlig kvalité. Jag menar också att det är orimligt och orättvist att det ska ligga på varje enskild individ att göra rätt val när man handlar, att veta vilka ingredienser eller beståndsdelar i en vara som är oetiskt producerat eller är miljöfarligt. Jag önskar att det var lättare att göra rätt. I dag kan nån anstränga sig för att göra rätt, sälja sin dieselbilar för att köpa en elbil, för man vill rädda miljön men elbilen har batterier med sällsynta mineraler som brutits på kanske oetiska, miljöfarliga sätt, kanske i områden med höga naturvärden. Jag önskar att vi som kollektiv hade lättare att se hur allt hänger ihop. Jag skulle faktiskt önskar mer solidaritet, med folk både nära och längre bort och med djur och natur.
Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?
Jag hoppas att det också den här gången kommer bli en pendeleffekt, att det efter en lång tid av hot om krig, lågkonjunkturer, flyktingkatastrofer, mer populistiska och auktoritära vindar kommer vända för mina barn. Att de får uppleva en värld där man känner tillförsikt, framtidstro, stark känsla att det blir bättre och att de har känsla av makt att påverka. Jag hoppas att det för mina barn känns säkert och självklart att själva vilja skaffa barn, att de ska våga det.
Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?
Huu. Jag hoppas att vi hittat sätt att bromsa människans negativa inverkan på världen. Att vi hittat sätt att minska (backa?) koldioxidutsläpp och klimatförändringar. Jag hoppas att inte allt för många fler djur och växtarter utplånats, att det inte finns mer plast i haven än fisk (vilket forskare hotar med att det kommer vara om 50 år om utvecklingen sker i den takt den gör nu). I den vackraste av världar har vi kunnat omsätta all himla kunskap som vi har, från alla vetenskapliga fält och skapar en värld som vi lever i harmoni med. Att vi lärt oss att odla på ett sätt som inte utarmar marker, där vi inte är beroende av konstgödning eller gifter. Att vi kan producera saker som är tänkta att hålla, bygga samhällen som kan harmoniserar med naturen. Vi vet ju hur monokulturer och tokig stadsplanering skapar större risker exempelvis för naturkatastrofer översvämningar osv. Vi vet också jättemycket om vad människor mår bra av. Jag hoppas att vi inkorporerar sån kunskap i samhällsbyggande.
Publicerat
28 februari 2025
Berättat av
Sandra Rådell
Licens
CC BY
Arkivkod
M17/00904
Gör som 973 andra – dela din berättelse!
Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 973 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?