Vår framtid

Berättat av Arne i Kasa

Man. Född 3 september 1948. Pensionär. Säffle.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Idag är mitt liv lite enahanda. Min fru har en obotlig sjukdom så jag är mycket hemma. Sköter det mesta i vårt hem. Vi är båda pensionärer sen många år.

vi bor på en liten bondgård i Värmland. Slogen sköter jag med hjälp av entreprenörer som fixar det praktiska, planeringen ordnar jag själv. Åkrar och hagmark betas av kvigor. Ser jag ut genom mitt fönster där jag sitter nu så ser jag ca.30 st. dom allra flesta svarta o vita.

Mina intressen är Släkt/hembygdsforskning, snickeri och foto.

Jag ivrar för landsbygden. Har varit aktiv i hembygdsföreningar och byalag där vi försökt påverka beslutsfattare så att de inte glömmer glesbygden.

Jag som är född i slutet av 1948 minns 1950-talet. Det är inte samma samhälle eller liv nu som då. Jag har levt utan el, tv, telefon, rinnande vatten inne, centralvärme m.m.

Från ett liv med mycket självhushåll till dagens slit o släng. En så enkel sak som sopor. Vi hade ingen sophämtning men ändå blev vi inte dränkta i sopor. Djur som åt en del, kompost och elda och inte så mycket plast. Allt som gick att återanvända sparades och återanvändes.

Fritidsproblem fanns inte, alltid var det något att sätta händerna i förutom på söndagarna då var det ledigt från allt som inte var nödvändigt.

Vi har ett bekvämt liv med mycket fritid och ändå klagar vi.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Nu är det mycket prat och lite verkstad. Det kommer fram bra saker men från fel politiska grupp. Då faller frågan, ingen vill släppa det minsta till andra partier. Energi är en sådan fråga vi behöver mer el men det är fråga om hur. Och tiden går utan någon riktig väg igenom problemet.

Miljön är också ett stort problem. Kor och får har blivit miljöbovar och skall minskas så mycket det går, detta för miljöns skull. Hur blir det då med alla marker lämpliga för gräs. Skall dessa marker förbuskas och så småningom bli skog. Hur kommer då livet att vara i Sveriges alla skogsbygder med skog utanför tomtgränsen.

Eftersom priser går upp på nästan allt och vi inte får höja skatten så blir det problem i samhället. Särskilt vård som kräver mycket personal och är svår att rationalisera. AI data m.m. löser lite av problemen men det behövs människor ändå.

Jag har varit pensionär länge. Men när jag ser hur många sliter på sina jobb, blir utbrända och stressade medan många är arbetslösa. Det är en ekvation som inte riktigt går ihop. Något måste göras för allas bästa.

Bara alla drar åt samma håll så löser det sig.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om 30 år så är vi en bit på väg. Vi börjar ha mer förståelse för vad andra tycker och respektera varandra. Miljön är på väg att rättas till, men det är mycket kvar. Stora grupper i värden samarbetar globalt för miljön och med hållbara lösningar. Kanske något av miljöns förenade stater. Bredvid EU och de samarbeten som redan finns. Slit o släng är inte längre så utbrett. Man tar till vara på saker på ett annat sätt. Återbruk blir ett modeord.

Ny forskning på energiförsörjning är på väg att lösa många problem.

Vårdyrken är populära. Över huvud taget att jobba med människor är populärt.

Vid resor så sitter vi fortfarande i energislukande fordon. Kollektivtrafiken fungerar fortfarande inte i glesbygd.

Men ny teknik kommer att lösa många problem.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Om 150 år har mycket förändrats. Politiken är mer global med en lokal förankring. Allt går ut på att bevara miljö, fred och människors välbefinnande.

Befolkningen i värden är starkt reglerad så inget område blir överbefolkat.

Ingen rovdrift på naturresurser.

På något sätt har befolkningen i värden minskat. Kanske genom krig eller sjukdom.

Nya tekniker har utvecklats inom livsmedelsförsörjningen den är inte längre en miljöbov. Alla äter det som de behöver för att må bra i förhållande till behovet.

Vissa områden har avfolkats och är nu skog.

Resor sker fort och med nya färdmedel på ett energisnålt sätt.

Klasskillnad finns kvar. Det är fortfarande somliga som har det bättre än andra. Av olika anledning. Man måste naturligtvis ha olika lön beroende på utbildning och liknande. Även företag är till stor del privatägda.

Många förändringar till det bättre kommer av ny teknik och uppfinningar.

Har samhället i stället gått en annan väg med egoism och jaganda är jag glad att inte behöva vara med.

Publicerat

1 september 2024

Berättat av

Arne i Kasa

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00794

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 860 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 860 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!