-
Monica Gustsvson
Berättat av Brio
Kvinna. Född 30 januari 1966. Undersköterska. Veddige.
Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?
Oavsett vad man ska göra som involverar tex en organisation eller service, så går det knappt i dag att vare sig få tag på den personen eller prata med hen. Man ska antingen sitta i kö eller vända sig till nätet för att göra sitt ärende där.
Det passar säkert de flesta som är vana och har rutin med att söka och lista ut hur alla dessa hemsidor fungerar. Samtidigt är det förödande för alla de s om varken vill, kan eller ens har tex varken kunskap eller råd att ha en smartphone eller dator. Det skapar en påtvingad stress. Speciellt hos de äldre och skapar ett ofrivilligt beroende som är både tidskrävande och tålamodsprövande. Helt konstigt att utvecklingen det ut då här.
När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?
Det som jag först tänker på är inte all onöding konsumtion, utan att det inte finns regleringar över hur stor en produktion får vara. Tex textilier av syntetiska polymerer…….När vi vet hur det skadar och påverkar miljön!? Allt annat som produceras som sedan ligger på ett lager……Varför finns inte regleringar här? Visst finns nödvändig produktion tex till samhälls uppehållande funktioner. Men all annan….Vi producerar och säljer mat som är canserframkallande, ger sjukdomar och skapar kostnader och lidande. Hur kan det fortfarande ske? Varför är det ingen som informerar om dessa skadliga och rent farliga tillsatser och ämnen i skolorna? Varför får inte elever dessa kunskaper? Att kunna göra medvetna BRA val är mycket enklare när man har kunskap. Man blir ledsen när man ser vilka produkter en mamma eller en pappa stoppar i kundvagnen.
Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?
Men den snabba utvecklingen som skapar stress (bestämmer man själv, men det är inte det lättaste att hoppa av Ekorre hjulet om det ens är möjligt) så har vi kommit en bit påväg tror jag.
Människan är inte byggd att leva i det samhälle som växer fram. För att kroppen ska fungera behöver den används sin egna takt. Det är skillnad på leva och att överleva.
En del människor reagerar negativt när andra människor väljer att sadla och sadla om. Den negativitet kan ofta handla om att det råder ångest hos den negativa. Att ha skapat en yta som inte stämmer överens med de egentliga önskningarna eller behoven.
Så jag skulle önska att det blir mer undervisning i skolorna från tidig ålder. Om farliga och skadliga ämnen i matproduktion tex. Om vikten av att ha tiden att laga sin egen mat. Har man läst och gått i skolan i Sverige och haft något intresse för kost,är det enkelt att förstå var alla bokstavs kombinations diagnoserna kommer i från.
Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?
Jag önskar att med alla det forskningar och studier och fakta som finns och fortlöper kring klimat, föda och mänsklighet på jorden, har vuxit fram stora områden på klotet där man skalat bort alla innovationer som kostat miljarder i dels produktion men också avfall. Att man någon gång använder kunskaperna!
Jag önskar dessutom att livet efter 70 ska vara naturligt enklare…… Alla åldrar har ett genuint värde.
Om inte farmor Elsa hade kokat ” kola ala Agneta” på spisen, som antingen åts stelnad eller med sked, eller mormor AnnaLisa visat mig hur kräftfisk ska lagas, så hade jag inte varit helt utan rötter, men det är ju härligt när rötterna är nära så att man kan följa dom.
Okinawa kan man läsa om. En av de blå zonerna i världen. Gemenskap är nog det viktigaste. Det ska finnas tid och energi. Lust och glädje för att umgås.
Publicerat
8 september 2023
Berättat av
Brio
Licens
CC BY
Arkivkod
M17/00533
Berättelsens position
Se alla berättelser på kartaIf you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Gör som 803 andra – dela din berättelse!
Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 803 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?