Vår framtid

Berättat av CV

Kvinna. Född 30 januari 1964. Sjukpensionär. Södertälje, Sverige.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Hej, jag är en kvinna som nyligen fyllt 61 år. Jag har tre barn, varav en nyligen gift sig, en är ensamstående och den yngste bor hemma. Jag önskar dem alla en fin framtid och frid och fred i deras liv. 🙏❤️

Jag har jobbat och slitit och samtidigt varit dubbelarbetande mamma som många med mig säkert har erfarenhet av. Jag började som städerska, sedan sjukvårdsbiträde på sjukhus, vårdbiträde inom kommunen, samt lärarvikarie F-9. Men nu har jag fått sjukersättning (förtidspension). Flera av mina fritidsaktiviteter har samtidigt varit mitt extraknäck. Det har mestadels varit engagemang inom artistbranchen, men en del har också varit på uppdrag som projektledare eller studiecirkelledare inom studieförbund. Eftersom jag har erfarenhet av hästar från barnaåren ända upp till vuxen ålder, så har jag även jobbat i olika stall, t.ex. tävlingsstall för hopphästar och på ridskola. Annars har jag tyckt om att läsa faktaböcker och lyssna på nyheterna, att skriva, sjunga och musicera, det har blivit en del dikter och låtar och även manustexter. Jag har också studerat på universitet och högskola.

Det är en stor sak för mig att ha fått studera vidare, det är inte alla i min släkt som gjort det. En av mina milstolpar i livet, var då jag äntligen hade ”tagit studenten” från komvux och kommit en bit på väg. Då var jag redan trebarnsmamma!

Mitt ämnesområde från universitetet är Utbildningsvetenskap: Informations- och kommunikationsteknologi (IKT) och lärande. Pedagogik och didaktik, undervisning och lärande, för elever och lärare i skolan, kunskap om och färdighet i att använda dator, kringutrustning och datorprogram för skapande av multimedia. Allt från ide till innehåll, produktion, färdigt resultat och publicering, lärandeprocesser, projektplanering och genomförande, användningsområden, informationsfilm, instruktionsfilm, berättande, drama, samt lagar och regler.) jämfört med en del jämngamla och även en del yngre, så är jag fortfarande relativt duktig inom mitt område, men teknikutvecklingen går i rasande fart! Jag fick fylla fyllde på med lite andra kurser på senare tid, mera om multimodala texter och lite Journalistik också för min lust att skriva. Men jag är inget tekniksnille! Utan det här är pedagogik och didaktik det är frågan om!

Som synes har mitt liv varit fyll till bredden och jag har alltid kört på för fullt! Det kanske var därför jag tog ut mig också. Nu är jag ”bara” förtroendevald inom kyrkan perioden ut, jag gör ingenting annat just, min värk säger ifrån.

Nu till övriga viktiga saker! 😂 Men jag ska redigera min text sedan…

Jag upplever att tjänstemän på olika myndigheter har blivit mycket bättre på att kunna ta människor! Det känner jag som har haft med alla dessa att göra under de senaste åren som gått! Tidigare har det hänt att myndighetspersoner brustit ut och behandlat mig orättvist. En gång hände det att en person jag försökte få hjälp av slängde på luren i örat på mig (!). En annan gång blev jag kallad autistisk (!) och en tredje dement (!)! Att tjänstemän ägnar sig åt att sätta diagnoser på sina klienter är för mig en gåta. Men man måste tydligen vara frisk för att orka vara sjuk, som de säger, och ha krafter att orka strida för sin sak utan att själv bli upprörd eller ledsen, utan man ska bara kunna ta det lugnt. De är inte mer än människor de heller och har haft ett hårt tryck på sig med ständigt nya regler ifrån olika regeringar. Jag låg i separation under den här perioden och hade det väldigt tufft, blev i princip utkastad på gatan. Jag hann bryta ihop totalt innan jag fick stöd från kommunen. Men det var främst tack vare mina kamrater, vänner, närmaste släkt och Svenska kyrkan som jag kom upp på fötter! Jag hade plötsligt någonstans att bo, äta och vila. Sedan fick jag kontakt med världens bästa husläkare, fick träffa samma varje gång, inte olika som förut. Det har en stor betydelse. Alla har inte ens mat och bostad i dagens Sverige! Och alla har inte ett privat socialt skyddsnät omkring sig, som jag. Det önskar jag verkligen att samhället tänker på dessa ensamma människor! Nu har i alla fall jag det lugnt och skönt. Och jag är så tacksam mot alla som stöttat mig! Och jag önskar att alla i Sverige och Europa ska få känna detsamma!🙏❤️

Jag bor numera i ett vackert och lugnt bostadsområde i flerfamiljshus med hyreslägenheter i stadsmiljö, i utkanten ca 2 km från centrum, staden ligger nära kusten mitt emellan Östersjön och Mälaren. I området finns också radhus och villor. Jag bor fem våningar upp och har balkong med utsikt över kanalen. Runt omkring mig är ett stort parkområde. Det finns måna grönområden runt om i stan. Här har träden lämnats ifred att växa, tallarna är gamla och höga och många fåglar trivs i dem. Vi har även hasselbuskar, björk, asp, gran och många fler träd, mycket blommor på sommaren. Hit vill gärna humlorna komma och småfåglarna vara och bygga bo. Koltrasten och hackspetten hör jag tidigt på vårvintern, även kattugglan hoar, det är mycket berg omkring så det hörs väl. Jag har räknat en gång till över 40 arter av småfåglar, sjöfågel, kråkfåglar, rovfåglar här som sjunger in våren, jag kan ju se dem också när jag bor så högt upp bland träden! Så har vi rådjur och hare, helt orädda går de omkring runt människornas hus och betar på grönytorna, vi hade även vildkanin, men dem har nog räven ätit upp för jag har inte sett någon på ett tag. Däremot har de bruna råttorna ökat i antal i stan. De är så söta att se på, men otrevliga om de blir för många. Här är många fina motionsslingor och promenadvägar nära skogen och vattnet. Samtidigt nära vattnet, kanske får man ner en sväng på stan, eller till badplatsen, allt ligger så centralt och det är så vackert.

Jag hoppas kommunen lämnar våra parker ifred och inte bygger för mycket just där, för att grönskan, fåglarna och djuren behövs, för deras skull, för den biologiska mångfalden och för vår hälsas skull! Det är så fint under sommarhalvåret. Men det blir aldrig någon riktig vinter där jag bor, mest bara glansis, ibland bedrövligt, så halt att man inte törs ut till affären och handla. Dålig plogning och sandning gör det inte enklare. Kommunen behöver skärpa sig! Jag har ramlat och skadat mig flera gånger, inte ensam om det, folk bryter benen!

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Säkerhetsläget: Ryssland är det stora hotet i dagsläget. Det försvåras för oss politiskt här i Europa och Sverige nu i och med USAs strama hållning gentemot Europa. USAs President Trump har enligt mig uppträtt som en pajas. Vice President Vance har också uppträtt underlig i mina ögon. Och Musk verkar vara en udda prick. Kanske bättrar de sig med tiden? Men som de behandlade President Zelenskyj när han var på statsbesök och de träffades i Ovala rummet, det var mobbning, tycker jag, två-tre stycken mot en. Sverige måste fortsätta stötta Ukraina och President Zelenskyj! Vi behöver även rusta upp, bekämpa grov kriminalitet och terrorism, cyberangrepp och sabotageverksamhet, det och allt möjligt, även alla krigsbrott ska tas itu med i domstolen när det en gång blir fred i Europa. Usch, det är så mycket man inte orkar tänka på..som alla barnen som stals utav ryssarna från Ukraina.. alla dessa stackars barn och föräldrar… Även i Gaza, där tusentals och åter tusentals barn och deras mammor dött i kriget av svält, utmattning, sjukdom eller har blivit bombade till döds. 🙏😢😡

Tillbaka till Sverige…. Natur och miljö: Vi behöver arbeta mera för en giftfri och säker miljö att vara i, kämpa på för natur, djur och människor, för den värld vi lever i, det är vår värld, som vi fått till skänks, av Gud om man vill. Vi behöver ändra våra levnadsvanor, lämna den miljöomedvetna eran bakom oss och hjälpa till med att skicka nästa generation med Greta Thunberg i spetsen, att rätta till alla våra fel vi begått! Från industrialismens tid ända fram till det konsumtionenssamhälle som råder nu har vi gjort en massa både bra och dåligt. Nu behöver vi se vad som är de bra sakerna – och för vad och vem och varfor är de till? Är produkten verkligen så bra att vi måste ha den? Kan vi ställa den mot miljön och fråga oss detsamma? Vi behöver tänka på sund kost och rent vatten och att färskvatten faktiskt kan bli en bristvara. Jag vill se fler fiskar i havet och fåglar i luften och fler kryp under stenarna!

Infrastruktur: Vi måste bygga ut och laga järnvägen, hjälps upp all infrastruktur, för miljön, för kommunikationen, allmänt i samhället, fler busslinjer och busstider också. Det är särskilt viktigt i händelse av kris eller krig att all kommunikation fungerar. Vi behöver bygga upp vårt 5G nät till alla, dra nya elledningar och kraftstationer, öka effekten, säkra vår el ut till industrierna. Vi behöver se över elförsörjningen och att den blir stadig, billig och miljövänlig. Vi behöver förstärka sjukvården och se till att det är lika vård runt om i landet. Och likvärdig skola, vård och omsorg i alla kommuner liksom i regionerna är viktigt att upprätthålla även i kristider.

Maten: Maten måste bli billigare för vanligt folk! Pensionär och barnfamiljer har knappast råd att äta nyttig och näringsriktig mat. Man får äta potatis och morötter (inget fel i det=nyttigt!) men utan sovel! Eller makaroner och ketchup alla dagar i veckan! Lantbrukaren får ingenting, medan ICA och andra affärskedjor skor sig under den inflation som varit under lång tid, den så kallade ICA-flationen som Nooshi Dadgostar (V) uttryckte det. De långväga transporterna på våra vägar äter också upp av våra matpengar, liksom av asfalten och vår miljö och vi själva blir drabbade där också. Vi behöver kortare transportsträckor och helst på järnväg i framtiden. Det behövs mer närodlat och mer självhushållning i framtiden.

Arbete och utveckling: Vi är duktiga i Sverige på innovation och teknologi, det behövde vi jobba på och försvara, när handelskrig och förändringar sker hastigt nu i världen. Den är upp och ner, hur ska det vara? Ryssland – USA – Kina -Europa (EU), Kanada, Australien, Asien, Osianien.. Vi behöver skapa fler jobb och se till att behålla de vi har. Skapa goda förutsättningar för företag att etablera sig och att kunna driva sin produktion. Att ha kompetenshöjande utbildning vid arbetsförmedlingen och YH, samt satsa mer på universitets- och högskoleutbildninggar som motsvarar den avancerade ingenjörs- och tekniska kompetens vi söker är ett måste om Sveriges ska hänga med. Men även yrkeskunniga i hantverksyrken blir nog efterfrågat. Matkunniga som går tekniska utbildningar, naturvetare, lantbrukare, agronomer, alla möjliga behövs, förutom vanliga arbetare, industriarbetare, vårdbiträden och undersköterskor t ex.

Invandring: Invandrarna som är här behövs! Men nyanlända måste få chansen att få utbildning och jobb och kunna utvecklas! En del tycker att Sverige måste säga nej till fler invandrare. Det är en balansgång. Ingen vill väl att människor ska behöva fly från krig och fattigdom och elände. Ofta gråter jag av förtvivlan när jag ser barn och oskyldiga civila drabbas, scener de visar på TV. Det står en människa och knackar på dörren och vill in! (Precis som Jesus.). Vi får inte glömma att de är människor som står där bakom dörren! Vi behöver fortsätta att ha ett hjärta och känna medmänsklighet. ❤️ Vi måste självklart följa internationella lagar kring mottagandet av flyktingar! Sedan har vi arbetsinvandringen, den behövs faktiskt också!Vi har inte råd att tappa kompetens till andra länder utanför Europa, som Sverige och EU och resten av Europa behöver nu för att kunna starta och bygga upp den utveckling och industri på alla områden som vi vill!

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Miljön, naturen och den biologiska mångfalden, bevarandet av isotoper, kulturer och folk, levnads- och överlevnadsfrågor, språk och mångfald står högst upp för mig.

Men jag fastnar vid upprustningen, behöver vi verkligen fler kärnvapen i Europa??? 🤔😧

Försvar behövs efter vad vi sett med krig i vårt närområde, Ukraina har rätt att försvara sig mot Rysslands anfallskrig och de flesta länder inom EU och resten av Europa står bakom dem. Särskilt efter att USA under Trump vänt sig tvärt på en femöring och plötsligt verkar emot oss i Europa, och ställer sig på Rysslands och Putins sida i kriget? Många frågor att ta itu med.. kanske taktik ifrån Trump, men en oerhört tuff sådan. Vi har ju samtidigt som kriget i Ukraina har pågått i tre år fortfarande oro i Mellanöstern. Det fruktansvärda kriget mellan Israel och Hamas pågår fortfarande, där civila palestinier lidit otroliga förluster! Och återigen Trump gör sig aktuell så fort han klivit in i Vita huset, han vill nu göra semesterort av Gaza och driva ut de knappa två miljoner palestinier som är kvar där! De som ständigt flyr fram och tillbaka inom landet emellan norr och söder allt medan Israel anfaller. Utan mat, vatten, mediciner. Barn dör! Föräldrar dör! 😢

Det upprepar sig i historien, att hela folk eller deras länder blir offer för ett annat folk från ett annat land, ett grannland eller tull och med från en annan världsdel! Men det kan ju inte fortsätta så här! Nu drabbar de samman i Syrien igen – också! Det sägs att det är rebellgrupper med ursprung ur Assad-regimen mot det nya Islamstyret, men det kommer samtidigt rapporter om att minoriteter bl.a. kristna blir förföljda och dödade. Tar det aldrig slut? Det spelar ju ingen roll vem som sitter vid makten, det bara fortsätter och fortsätter.. Många av dem som ville återvända till sitt hemland nu efter att de flydde från Syrien runt år 2015 under Assad-regimen får nog vänta ett bra tag till. Jag är inte insatt i alla krigsskeenden, men varför blir civila utsatta och hela folkgrupper förföljda och dödade? När det kanske är en rebellgrupo eller terroristgrupp eller en korrumperad makt som borde stå till svars? Det är krig och elände och katastrofer i Afrika också! Nej nu orkar jag inte..har jag glömt några krig???

Då återgår jag till vardagen i Sverige.. Som jag nämnt tidigare, infrastrukturen, elförsörjningen, vatten- och matförsörjningen måste säkras inom landet och EU. Innovation och teknikutveckling, bra förhållanden för företag att kunna starta upp och driva sin verksamhet. Arbete och mat åt alla, bostad, jobb ekonomisk och social trygghet, en bra likvärdig skola och sjukvård, ett bra sjukförsäkringssystem. Bygga ut järnvägen, och busslinjerna och fler busstider för alla även ute på landet, bort med så många bilar som möjligt

Bostäder åt alla och en bra bostadsmiljö. Bygga mer men inte förstöra vackra områden, alla borde vi då bo i en bra miljö för hälsa och rekreation.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Då är jag död för länge sedan, men mina barnbarn och deras barnbarn (om jag har några barnbarn undan mig), hoppas jag få leva i en fin miljö.

Jag befarar att det blir ännu fler krig och konflikter och mer fattigdom och sjukdom i världen den närmaste tiden. Men vi här i Sverige har påbörjat ett bra samarbete runt Östersjön mellan de Nordiska och Baltiska länderna och Polen, även Nederländerna i och med Nato-inträdet. Men utanför Nato är också viktigt också. Inom försvaret har vi goda kontakter både inom EU och resten av Europa och längre bort som Kanada.

Vi samarbetar på flera plan och är sammansvetsade. Europa har blivit starkare tillsammans. Vi kommer att bli som ett enda stor familj, eller så blir det Norden och Baltikum och Polen som är i allians, kanske också Tyskland och Nederländerna, vad vet jag. Men jag älskar Sverige och vårt avlånga vackra land, men jag ser också gärna mina grannländer i resten av Norden och Baltikum, och i Tyskland och Nederländerna och allihopa, också Ukraina som mina grannar! Och EU och resten av Europa är mer sammansvetsat, eller så har vi gått isär, unionen är spräckt pga det ökade handelskriget och att det är svårt att hålla sams. Många tycker det är viktigt att vi delar samma värdegrund oavsett härkomst, etnicitet, bakgrund. det har blivit viktigast nu, men handeln måste starta om på nytt. Vi vill hjälpas åt för freden och leva i frid och fred med varandra.

När det gäller sjukdom är jag i nuläget mest rädd för det som sker i centrala Afrika, där det härjar ett antal virus som mycket snart kan sprida sig till Europa och västvärlden och som redan gjort det begränsat, i och med klimatförändringarna, den stigande värmen, ökande växthuseffekten, bl.a. genom spridningen av andra myggarter och fästingar m.m. som vi inte är vana vid här och som bär på nya sjukdomar för oss.

Vi har fågelinfluensa, svininfluensa, och så kommer olika nya bakterier som tittar fram under permafrosten, uppe på alla gamla streptokocker och sånt som vi redan känner till… Vi har haft en pandemi på 2000-talet, jag hoppas vi slipper fler, men nu vet vi hur vi ska hantera det, vi har erfarenhet. Det kommer framtida generationer ha nytta av. Vi behöver ta fram fler vaccin, men det är vi bra på i Sverige, vi har mycket bra medicinsk forskning här och ligger långt framme i världen. Förhoppningsvis får våra barnbarn och deras barnbarn nytta av det.

Jag vill att vi i Europa förstärker samarbetet på flera områden, inte bara försvaret som är aktuellt nu, utan att vi hjälper varandra med var vi behöver, som egen försörjning av mat, stötta bönderna, forska och ta fram nya tåliga spannmålasorter för att klimatet ändras. Vi behöver ha en bra sjukvård och medicin, infrastruktur, miljö, teknik, tillgångar, jobb och bostäder, allt!

Jag hoppas att kommande generationer kommer att få leva i fred och frid, i samklang med naturen och bevarandet av alla olika folk, språk, kulturer. Att djur och natur och en god livsmiljö är allas rätt, här i norden men också i resten av världen.

Och att Grönland får bli självständigt, men inte bli en delstat i USA som Trump föreslog. Bättre då att de fortsätter vara danskt, tycker jag! 🤗

Publicerat

11 mars 2025

Berättat av

CV

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00935

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 973 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 973 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!