Vår framtid

Berättat av Elin

Kvinna. Handläggare, myndighet. Hallstahammar.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Under det senaste året har jag fått acceptera att min kropp är sjuk. Jag orkar inte alls lika mycket som förut, vilket är svårt att acceptera. I vårt samhälle så får man inte vara sjuk så länge. Vårt försäkringssystem kräver att man ska återgå i arbete fast man inte är frisk. Orkar du inte med det arbete du hade när du blev sjuk så ska du prövas mot andra jobb. Detta har gjort att jag på ett tidigt stadium självmant försökte börja jobba igen, vilket gjorde att jag blev ännu sjukare och inte alls kunde jobba. Nu försöker jag jobba igen. Det går bättre denna gång, men rädslan finns att min kropp inte kommer klara det. Kanske måste jag ändå byta yrkesbana, utbilda mig till något annat.

Naturen är viktig för mig, där finner jag vila och återhämtning. Jag bor i en liten ort där det är nära till skog och vatten. Det är vår nu och det är så härligt att höra fåglarna. Mitt liv har stannat upp på grund av sjukdom men jag kan i detta elände ändå känna mig tacksam. Åren innan jag blev sjuk så gick mitt liv i 180. Jag rusade fram för att hinna med, jobb, ta hand om hus, barn och min gamla mamma. Hon är död nu. I juni förra året begravdes hon. Allt detta som har hänt under det senaste året har gjort att jag har funderat mycket på det här med livet , dess betydelse och mening. Tidigare fanns det inte tid för detta eller så kanske det var så att jag inte lät dessa frågor få ta plats eftersom de var för svåra att tänka på. Jag tyckte väl att jag inte hade något behov att fundera på dessa frågor.

Det känns som denna sjukdom har givit mig tid för eftertanke och stillhet.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det blir så tydligt för mig att sjukdom gör att man i samhällets ögon blir till en belastning. Det känns som om man straffas för att man blir sjuk. Du får mindre pengar, skatten blir högre. Försäkringskassans uppdrag är att granska och bedöma om du har en arbetsförmåga trots din sjukdom. Du blir en andra klassens medborgare. Det sägs att vi lever i ett välfärdssamhälle, ,vilket på många sätt nog är sant, men denna välfärd är väldigt urholkad. Skyddsnätet, som under 1900-talets byggdes upp och under 70- 80-talet, var väldigt finmaskigt har nu fått stora hål där individer faller igenom och aldrig kommer tillbaka in i systemet. Idag lägger man en hel del av statens pengar på försvaret och rustar upp. Pengar går också till att låsa in människor på grund av att de begår brott. Sedan lägger man också pengar på att jaga de som fuskar till sig pengar från vårt välfärdssystem. Att upprätthålla detta system måste kosta en hel del pengar, tänker jag.

Ibland undrar jag om inte staten i slutänden skulle tjäna på att införa en medborgarlön på en nivå som ger individer tillräcklig dräglig standard för att leva men ändå motivera till lönearbete om man har förmåga.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag tror att vi behöver minska på vår konsumtion. Marknaden lockar oss till inköp som bara är onödiga och belastar vår miljö. I framtiden tror jag att vi kommer att leva mer i samklang med naturen och miljön för att skydda den. Återbruk, närodlat och ett boende som är energismart och minskar klimatavtrycket kommer vara av en standard. Trettio år in i framtiden kommer vi nog ha fler självkörande bilar, snabbgående tåg och fler som jobbar hemifrån. Den digitala tekniken kommer möjliggöra att fler personer kommer att kunna jobba på distans. Jag tror att vi på sikt kommer att jobba färre timmar. Kanske har vi genom ai-teknik möjliggjort att vi kommer kunna jobba mindre.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tror att vi lever mer i samklang med naturen. Medborgarlön har införts. Det kommer att vara förbjudet att bedriva verksamhet som bidrar till att öka klimatavtrycket. Vi kommer ha klimatflyktingar som inte kan bo kvar i vissa områden i världen. Förmodligen kommer vatten vara en vara som betingar ett högt pris. Samarbetet mellan nationer kommer ha minskat. Den fysiska fria rörligheten mellan länder kommer att ha gått ner. Däremot så kommer vi fortsatt att digitalt ha kontakt med människor i vår omvärld, men på statlig nivå så kommer samarbetet minskat.

Publicerat

24 april 2024

Berättat av

Elin

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00723

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 860 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 860 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!