-
Fredrik Larsson
Berättat av Emma Brantehed
Kvinna. Född 21 april 1984. Ekonom. Stockholm.
Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?
Är priviligerad att bo i Sthlm, i en nybyggd bostadsrätt med man, ett barn och vår engelsk springer spaniel på 2 år. Tack vare barnet och hunden spenderar vi mycket tid ute i naturen med aktiviteter såsom vandring, skridskor, lekar, löpning. Det har också gjort att vi blivit mer medvetna om vad vi äter och köper. Så långt det går köper vi ekologiskt och närodlat/närbetat. Våra kroppar mår bäst av det. Inga halvfabrikat och läskiga tillsatser av e-nummer för att vi ska orka och leva så länge som möjligt. Ekologiskt även i hudprodukter och smink, rengöringsprodukter och viss mån kläder. Tänker mycket på framtiden och hur det kommer att vara när mitt idag 8-åriga barn är vuxen. Hur kommer världen och klimatet att se ut då? Kommer det vara snö på vintern i Stockholm alls? Kommer det vara sommar som på kontinenten?
När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?
I Sthlm handlar allt om yta och utseende. Men anar att det även finns mycket lust till att leva så rent och ärligt som möjligt. Det kan äckla mig ibland att allt måste vara på ett visst sätt, det senaste klädesplagget, det senaste frisyren, skönhetsidealet osv. Bara för att passa in, för vem egentligen? Till sist så är det ju bara för en själv som en ska leva och må bra. Vara sitt sanna jag. Att läka gamla trauman för att bli en bättre version av sig själv är mer att föredra, alla fall för mig. Att alla ska ha lika rättigheter och samma rätt att bestämma över sin kropp/sig själv är självklarhet men verkligheten ser tyvärr inte ut så. Bara gör en lever i Sverige är det fortfarande många som är fattiga, blir utnyttjade, har andra åsikter om andras hudfärg och behandlas annorlunda p.g.a. det. Det är vår lott som vit, priviligerad att prata om detta, för att stå upp för de som ej kan det.Oavsett vem en är i samhället. Det är viktigt att stödja andra där en kan. Även när det känns som att en inte kan. Alltid finns det något en kan göra. Jag försöker prata om dessa saker och ta del och läsa på om olika ämnen och sedan prata hemma med mitt barn, ibland får det ringar på vattnet och hen vill prata med kompisar om det eller att en kan se saker ur en annan synvinkel etc. Eller att engagera sig ideellt.
Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?
Jag hoppas att politikerna tagit mer ansvar för miljön. På riktigt och inte bara fortsatt att prata om att det är inget att bry sig om. Att det är mer miljötänk i husbyggen, teknik, samhälle, sjukvård (att det holistiska är värt att lyssna på, innan mediciner fanns så litade en på örter och alternativa metoder för healing och läkning). Att sjukvården satsar på kvinnosjukdomar ex. endometrios och att förlossningsvården utökas och satsas genuint på som ska vara hållbar och inget en drar in igen efter något år med bra kliniker. Där kvinnorna får bestämma över sina kroppar och ej manas/pressas till att föda på ett sätt. Free birth och hemfödsel är mer regel än undantag utan att i fråga sättas. . Att det finns botemedel för cancer, hiv, diabetes, alzheimer, ALS m.m
Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?
Likt tidigare svar önskar jag att ni kära människor i framtiden får ha det bra, att alla får privilegiet att göra exakt som de vill. Tycka vad de vill. Utan att vara rädd och låta det stoppa dem. Att kvinnor får göra som de vill i hela världen, och inte några m’n till politiker stoppar kvinnor och deras beslut kring kroppar. Att en inte skammar kvinnor. Att männen tar ansvar om utsätter kvinnor och inte skyller på att kvinnan får skylla sig själv som såg ut/agerade på ett visst sätt. Att kvinnor verkligen har högre lön än män oavsett yrke. Att kvinnor har mer makt politiskt, är presidenter och statsministrar. Att alla finns representerade, Att minioritetsgrupper syns och respekteras. Att respekten är ömsesidig och alla kan och vågar uttrycka sig.
Att världen är ok att att klimathotet är något som en arbetar aktivt med.
Att läka gamla trauman och sår är viktigt. Det holistiska och att tala känslor är vardag för alla.
Publicerat
10 juli 2023
Berättat av
Emma Brantehed
Licens
CC BY
Arkivkod
M17/00496
Berättelsens position
Se alla berättelser på kartaIf you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Gör som 803 andra – dela din berättelse!
Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 803 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?