Vår framtid

  • Sofia Regnander

Berättat av Freddy Tönnesen

Man. Född 4 augusti 1987. Ingenjör. Hyresrätt.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Om jag hade fått ändra på något så hade jag kanske flyttat till en billigare lägenhet och sparat mer på börsen. I övrigt har jag ett bra jobb men det är tight månadsbudget.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag hade velat skapa en nordisk union med mer utbyte av arbete och handel mellan de nordiska länderna. Vi hade varit självständigt från EU och varit starka kärnkraftnationer. Vi hade haft ett starkt försvar och fostrat politisk neutralitet inom vetenskapen. Vi skulle definitivt haft en restriktiv migrationspolitik där utbildning och behov styrt migrationen in till Norden.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Drömscenario: År 2043 har Sverige anammat Bitcoin som legalt betalmedel. Svenska staten har de senaste 30 åren hordat så mycket Bitcoin som de kunnat vilket gjort att Sverige erbjuder pension redan vid 50 års ålder för de som vill. Vi har helt slopat skatt på krypto och sedermera tilldragit oss massor av innovation från entrepenörer runt om i världen. Vi har byggt ut kärnkraften och producerar mer än vad vi kunnat göra av med, vilket innebär att Sverige säljer mycket energi till sina grannländer eller sparar den i gravitationsgeneratorer exempelvis.

Själv äger jag flera hyreshus och har genom det tryggat min framtid och pension för mig och mina kommande generationer. Jag lever gott i min sommarlägenhet i Spanien tillsammans med min fru och barn + barnbarn kommer och hälsar på ofta. På morgonen går jag ner till strandbaren, tar mig en cigarr och jobbar lite med en startup som jag är VD för på distans.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

År 2173 tror jag tyvärr inte det ser lika ljust ut som i scenariona jag målat upp innan. Sverige har haft mycket problem med splittring i samhället på grund av kriminalitet och förtryck. I ett desperat försök att styra befolkningen har regeringen anammat teknik så som ansiktsigenkänning, AI och sociala poäng kopplat till koldioxidutsläpp och beteende. Detta har sålts in till folket som en nödvändig åtgärd för att rädda klimatet och få bukt med kriminaliteten. Men även laglydiga medborgare lider. Många lever mycket fattigt och under rädsla för att bli utsatta för övergrepp. Förhoppningsvis kommer världsläget ha stabiliserat sig dock, så jag tror inte det kommer vara hot om krig. Men hur världskartan kommer se ut, kan jag inte säga.

Publicerat

22 november 2023

Berättat av

Freddy Tönnesen

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00640

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!