Vår framtid

Berättat av Freja

Kvinna. Född 22 oktober 1982. Kulturvård. Stockholm.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Egentligen tycker jag att det går ganska dåligt att leva i Sverige idag. Hyror och mat är jättedyrt och som ensamstående med två barn måste jag vända på varje krona. Vi måste bo trångt också. 3 personer i en etta. Jag är högutbildad etnisk svensk från en medelklassfamilj, och kan språk och kultur jättebra, men ändå är det svårt att få fast jobb. Jag är 43 år och seglar runt på projekt och vet oftast inte vad jag kommer att jobba med nästa termin. Egentligen skulle jag vilja bo på landet i en lugn och mer kulturellt och språkligt homogen atmosfär, men det är tyvärr inte möjligt just nu.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Ingenting av det jag ser i Sverige idag är egentligen det som mina föräldrar berättade för mig om som barn. Att har blivit belagt med villkor på något sätt, och misstron mot den egna befolkningen är generell. Försörjningen med bostäder åt folket kollapsade någon gång i början på 2000-talet och förvärrades med gigantiska mått efter 2011 och 2015. Energin ”ska” nu vara dyr, men i Sverige har vi alltid skrytit om att vi haft så billig och bra energisystem! Kulturen och det klanbaserade, homogena svenska välfärdssamhället som var så fint och omhändertagande en gång i tiden är nu sönderhackat av olika destruktiva krafter.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Sverige behöver få tillbaka sin stabilitet ända ner i rotsystemet där folk känner sig trygga med sin kultur, sitt språk och sina grannar. Vi behöver utvisa flera hundra tusen människor som inte ska vara här, för att få tillbaka vårt lugn och stabila samhällsklimat som fanns före 1980. Mina barn växer upp i en hemsk tid, och hade jag vetat att mitt land och min kultur skulle bli så sargat hade jag aldrig skaffat barn. Men nu blickar jag framåt och får göra mer och fler aktiva val för mig och barnen så vi inte hamnar i situationer som är dåliga för oss. Exempelvis tittar vi noga på vilket bostadsområde och vilka skolor vi väljer. Om 30 år när mina barn är vuxna och har egna barn så hoppas jag att Sverige återigen är det land som mina förfäder en gång lämnade efter sig till mig med omtanke. Vi har inte förvaltat deras arv korrekt.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Om jag ska ”tro”, så är jag inte så hoppfull utan jag tror faktiskt att det kommer se bedrövligt ut. Det kommer ligga som ett tjockt täcke av obestämbar främmande kultur ovanpå allt det som varit och är nordiskt. Vi som bott här sedan urminnes tider kommer att få anpassa oss efter jättekonstiga nya normer och ideal som inte alls kommer gå ihop med det enkla och respektfulla förhållande till naturen som vi levt med här uppe föralltid. Jämställdhet och respekt för biologi och natur kommer försvinna, och de som vill leva nordiskt kommer kanske att behöva bo i små läger och byar långt ute på landsbygden för att stå ut med tillvaron. De stora hoten mot Sverige kommer att vara mijöförstöring från importerade varor och utländska fabriker som köper mark och lägger sin tillverkning i vårt land. Vårt språk kommer att förstöras av det hårda migranttrycket och det kommer att vara väldigt, väldigt svårt att bevara svenskan framöver. Den onödiga byråkratin sväller dessutom och kommer göra det svårt för människor att välja ett friare och svenskare liv.

Publicerat

21 februari 2025

Berättat av

Freja

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00884

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 878 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 878 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!