Vår framtid

  • Jpohn Bertling

  • John Bertling

Berättat av john bertling

Man. Född 10 januari 1959. Pensionär. Eskilstuna.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag bor i Eskilstuna i en trevlig lägenhet tillsammans med min fru. Vår bostadsrätt är del av en livlig förening där vi har en bra gemenskap med de andra i huset. Jag är pensionär sedan fyra år tillbaka och har hittat ett lugnare tempo i livet. En av mina favoritsysselsättningar är att umgås med ”gubbarna” i föreningen, där vi pratar om allt mellan himmel och jord.

På fritiden spenderar jag mycket tid i vår sommarstuga, som ligger i närheten. Den är en samlingsplats för vår familj, där vi ofta träffar våra barn och barnbarn. Sommarstugan ger oss en härlig möjlighet att koppla av och njuta av naturen tillsammans.

Min fru har ridning som sitt stora intresse, medan jag ägnar mig åt fiske och släktforskning. Fiske är för mig ett sätt att komma nära naturen och njuta av lugnet vid sjön. Släktforskning har också blivit en hobby som ger mig en spännande koppling till vår familjs historia och rötter.

De senaste åren har jag försökt leva mer hållbart, både hemma och i stugan. Jag tänker mer på att minska matsvin, välja miljövänliga produkter och resa mindre med bil när det går. Naturen och klimatet ligger mig varmt om hjärtat, och jag försöker bidra så gott jag kan till att bevara dem för kommande generationer.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det blir allt svårare att rädda världen när konsumtionen ligger på en orimligt hög nivå. Många lever som om jordens resurser är oändliga, vilket gör att miljömål efter miljömål missas. Detta är inte hållbart, varken för planeten eller för framtida generationer.

Jag anser att konsumtionen borde kvoteras för att skapa en mer rättvis fördelning av resurser och minska miljöbelastningen. Varför ska de välbergade få smutsa ner mer bara för att de har råd? Alla borde bidra lika till att skydda vår planet, oavsett inkomst eller status.

Vi behöver förändra vår syn på konsumtion och börja prioritera hållbarhet i allt från energiförsörjning till bostadsbyggande och transporter. Välfärd ska inte mätas i hur mycket vi äger, utan i hur vi tar hand om varandra och vår miljö.

Vi står inför stora utmaningar, som att säkerställa en rättvis fördelning av resurser, investera i grön teknik och minska vårt beroende av fossila bränslen. Det är dags att politiken, samhället och individen tillsammans tar ansvar för en mer hållbar framtid.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om 30 år vill jag se ett Sverige, ett Norden och en värld som är präglade av rättvisa, hållbarhet och gemenskap. Jag önskar ett samhälle där vi har lyckats hitta balansen mellan teknisk utveckling och respekt för naturens gränser. Vi ska kunna leva väl utan att förstöra de resurser som våra barn och barnbarn behöver för sin framtid.

Jag hoppas att välfärden har blivit mer jämlik, där alla har tillgång till bra sjukvård, utbildning och bostäder, oavsett bakgrund eller inkomst. Samhället ska inte styras av konsumtionshets, utan av värderingar som värnar om gemenskap, livskvalitet och klimatet.

Miljön är en av mina största förhoppningar för framtiden. Jag vill att vi ska ha minskat vårt avtryck på jorden och gått över till helt förnybara energikällor. Våra städer och bostäder ska vara energieffektiva och klimatsmarta, samtidigt som landsbygden bevaras och utvecklas.

Jag hoppas också att kommunikationerna både inom och mellan länder har blivit smidigare och mer hållbara, med gröna transporter som minskar koldioxidutsläppen. Tekniken ska vara en kraft för det goda – verktyg som stärker vår förmåga att lösa globala problem som klimatförändringar, migration och energiförsörjning.

För efterkommande generationer hoppas jag på en värld där de kan leva fria från klimatkatastrofer och konflikter. Jag vill att de ska kunna glädjas åt ren luft, levande hav och skogar, och ett samhälle där solidaritet och samarbete är grunden för vårt sätt att leva.

I min egen framtid hoppas jag kunna fortsätta leva i hälsa och harmoni med familjen, och känna att jag har gjort mitt för att bidra till en bättre värld för kommande generationer.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

År 2173 hoppas jag att Sverige, Norden och världen har blivit föregångare i ett hållbart och jämlikt samhälle. Jag vill tro att vi då lever i en värld där klimatproblemen är lösta, och naturens resurser används med respekt och omtanke. Tekniken har utvecklats för att tjäna mänskligheten utan att skada planeten, och energiförsörjningen är helt förnybar.

Sverige och Norden fortsätter vara exempel på samarbete och solidaritet, med välfärdssystem som garanterar alla en god livskvalitet. Migration har integrerats i samhället på ett sätt som berikar kultur och innovation. Kommunikationerna är globala, snabba och miljövänliga, och människor rör sig över gränser med lätthet och respekt för varandra.

Jag hoppas också att mänskligheten har lärt sig av historien och lever med insikten att vi bara är förvaltare av jorden för kommande generationer. Kanske ser Nordiska museet tillbaka på vår tid som en vändpunkt – en tid då vi insåg vikten av att värna om både människa och miljö för en bättre framtid.

Publicerat

20 december 2024

Berättat av

john bertling

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00842

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 860 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 860 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!