Vår framtid

Berättat av Justin Time

Man. Skribent. Södermalm.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag gillar att bo i stan, men det känns också som att leva i en ständig byggarbetsplats. Överallt byggs det. Aldrig blir något färdigt. Det är helt okej. Jag har ingenting emot förtätning eller fler bostäder. Det enda som är tråkigt att när träd sågas ner. Varje träd i staden har sin egen historia och borde k-märkas. De är för oss, vad kanariefåglar är för gruvarbetare. Flytta dem om det behövs, men förstör dem inte. Det viktigaste för mej är närheten till caféer. Förr fanns det bara dammiga konditorier. Av alla sociala aktiviteter är fika den viktigaste. Själv eller med familj eller vänner.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Stockholm har bra kollektivtrafik, men jag tror att den kan bli ännu bättre. Förr fanns trådbussar i innerstan. Eldrivna och ljudlösa. Varför inte börja med dem igen? Särskilt på Hornsgatan där luften är dålig och bullret högt. Sedan borde politiker se hela Mälardalen som ett område. Bygg en ringlinje kring Mälaren och förena alla städer. Gärna med ett gemensamt billigt månadskort. Precis som de gjort i Tyskland och Tallinn. De skulle lösa många problem. Både med trafik och boende. Vidare skulle jag gärna se att vård och skola blev statliga. Finland har inga privata skolor och är bäst i världen. Med statlig sjukvård skulle alla invånare, oavsett var de bor, ha samma rätt till vård. Stadsnät med internet, har prövat på andra ställen och kan vara värt att prova. Rusta upp civilförsvaret. Med klimatförändringarna kommer nya utmaningar. Fler vinterstormar och fler skogsbränder.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Estetik och verkningsgrad. Estetik: Vi bygger mycket, men sällan vackert. Estetiken kommer alltid i andra hand (om den ens räknas). Det behöver heller inte bli mycket dyrare. Stadshuset är en av Nordens vackraste byggnader. Överdådig rentav. Byggd under en tid då Stockholm var fattigare. Vi bygger dyrare idag (renoveringen av Östermalmhallen kostade mer), men inte lika vackert. Där kan vi bli bättre. Verkningsgrad: Vill vi skona miljön så borde all konsumtion omräknas till verkningsgrad. Vilken föda, vilka produkter, vilka transportmedel (etc) ger oss mest tillbaka för minst insats? Ska vi verkligen importera äpplen från Nya Zeeland och blåbär från Peru när Österlen och våra skogar har mer än vi kan göra av med?

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

150 år är en evighet. Förhoppningsvis har Europa lagt alla krig bakom sig. Kanske kan vi bli ett föredöme när forna storheter som USA, Ryssland och Kina krisar. Det vore spännande om EU blev ännu mer som en union. Med samma lagar och valsystem. Delstater istället för länder. Större utbyte av kunskap och kultur. Ett gemensamt försvar och så vidare. Satsa på lycka. Vad gör folk lyckligare? Ta bort hinder och konflikter. Minska stress och buller. Bygg vackrare hus, funktionella bostäder, grönare parker. Om städerna kan bli våra vardagsrum, behöver vi heller inte bo lika stort. Om vi nu ska ha tillväxt kan vi välja bättre istället för mer.

Publicerat

15 maj 2023

Berättat av

Justin Time

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00403

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 782 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 782 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!