Vår framtid

  • Kristina Julin

Berättat av Kåji

Kvinna. Född 26 augusti 1964. Förvärvsarbetande. Uppsala.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag bor i ett bra område. Mitt kvarter är tyst och lugnt, ingen genomfartstrafik trots att det ligger väldigt centralt och bra i förhållande till allmänna kommunikationer. Det tar inte ens en timme med buss till Arlanda varifrån jag kan nå hela världen – om jag vill. Min lägenhet har ingen direkt insyn och det finns en grön gård med uteplats och grill. Trots det letar jag lite lågintensivt efter annat boende: jag vill gärna ha en liten uteplats nu när jag inte har någonstans att ta vägen om sommaren.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

För mig, som är högavlönad och bor i ett attraktivt område fungerar livet bra. Det som är bekymmersamt är i princip allt annat som nämns i frågetexten. Enligt min uppfattning kokar det ner till ökade samhällsklyftor och segregation. Det är något jag skulle vilja förändra.

Privatiseringen av skolor och vård har gått för långt. Även privatiseringen av apoteket och konkurrens och upphandlingsförfarande avseende tågtrafik är mindre lyckade experiment.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Väpnade konflikter har avtagit, mindre resurser avsätts för försvaret. Vården har förstatligats vilket lett till att medel för bemanningsföretag och stafettläkare nu går till ordinarie tjänster. Experimentet med privatiseringen av skolan och de här koncernerna är över. Närhetsprincipen gäller för skolplacering. Flyktingar med asylrätt får komma till Sverige och stanna, de blir väl mottagna, får språkundervisning och praktikplatser, ofta inom kommunen eller välfärdssektorn. På så sätt kommer de in i samhället. De som inte är villiga att göra så utvisas.

Antalet partier är färre så att det blir tydliga majoriteter. SD:s framgångar har minskat, vilket är en följd av den positiva samhällsutvecklingen; de var en parentes i historien.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Vi krigar inte längre.

Alla de resurser som tidigare lades på krig har kunnat användas bättre.

Förbränningsmotorer används inte alls.

Resor förekommer, men det var längesen alla i den rika delen av världen reste utomlands minst en gång per år.

Vi räknar inte ekonomisk tillväxt som en självklar framgång – tvärtom hyllas de länder som lyckas sänka BNP och tillväxt till förmån för småskalighet, byteshandel och lokal produktion.

Det är betydligt vanligare med höns i trädgården än en robotgräsklippare. Eldrivna saker har minskat, t.ex. är det endast personer med motoriska svårigheter använder eltandborste.

Äldre människor bor ofta i småskaliga kollektiv, drivna i stiftelseform, som delar på tjänster som sjuksköterska, vaktmästare städpersonal och kock.

Publicerat

3 maj 2023

Berättat av

Kåji

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00369

Andras önskningar om framtiden

Gör som 796 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 796 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!