Vår framtid

Berättat av Maria Carlén Lindwall

Kvinna. Född 26 november 1952. Pensionär. Gnesta.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag bor bekvämt i ett hus som är ungefär hundra år gammat. Jag har inrett det på ett sätt som jag tycker mycket om och jag kommer inte möblera om eller måla om om inte färgen blir väldigt sliten. Jag har råd att köpa ekologisk mat. Jag odlar grönsaker själv men inte så att det räcker för hela året. men vi äter sparris i maj-juni, zucchini hela sommaren och hösten, egen sallat i stora lass varje dag, egna tomater länge (ibland räcker det till att torka också). Läcker potatis har vi för lång tid. Färsk lök, sockerärter och morötter att dra upp och äta direkt. Jag har en elbil. Köper begagnade kläder eller gamla tyger som min dotter syr åt mig. Hon är damskräddare. Jag vet att jag är priviligierad. Jag jobbar politiskt, skriver och gör bilder. Jag har mer och mer insett vad som är viktigt i livet. Det är familjen och att göra gott för andra människor idag och i framtiden.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Sverige är ojämlikt. Några har ett överflöd. Andra har för lite eller så mycket mindre att det är ett problem för dem. Sverige är segregerat. Alla barn lär sig inte att läsa och skriva svenska ordentligt i skolan. Även svenskfödda barn särskilt pojkar går ut skolan utan att ha betyg nog för att komma vidare. Detta är grunden för gängkriminalitet och våld mot kvinnor enlig min mening. Samhällets viktigaste uppgift är att rusta alla barn för en framtid. Det misslyckas vi med idag. Läroplanen är inte skriven utifrån barns möjligheter rent kognitivt att lära sig. Tioåringar kan inte söka kunskap och värdera den på egen hand. De behöver att en vuxen talar om för de vad som är fakta och vad man behöver kunna. Välfärden lider av att politikerna har lekt affär med skola, sjukvård och omsorg. Vinster borde förbjudas i dessa verksamheter. Upphandling och konkurrensutsättning är oerhört svårt. I sjukvården finns hängivna människor som vill hjälpa sina medmänniskor men som får ägna dig åt registreringar som politiker och administratörer anser vara viktiga. När covid rasade och personalen på golvet tog över planeringen av vården fungerade det på bästa sätt. Det borde vi lära oss av. Vården ska planeras och ledas av dem som vet vad det handlar om. Ekonomiska system ska inte hindra detta.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill att Sverige, Norden och världen är mer jämlik. Att vi i rika länder har försett fattiga länder med preventivmedel för att minska befolkningsökningen. Att konsumtionen av jungfruliga varor går ner. Att vi har samhällen som inte kräver så långa resor. Att vi odlar på all mark som går. Att vi har boskap som betar där det inte går att odla. Att vi har ett hållbart skogsbruk. Att vi inte hugger ner regnskog för att odla soja som går till djurfoder. Att vi i Sverige har ett starkare försvar militärt och inte minst civilt. Där alla unga gör samhällstjänst. Att vi har lager av mediciner och mat för en avspärrning eller annan kris.

Att alla som bor i Sverige har ett arbete att gå till eller annan syssla som ger dem tillfredsställelse och som är till glädje för andra. Att sjukvården fortsatt är i världsklass där den vardagliga vården sköts på vårdcentralerna, som har öppet tillräckligt mycket och de svårare och akuta sjukdomstillstånden sköts på sjukhus.

Att människor i vårt rika land förstår vad allas våra pengar ska räcka till och inte överutnyttjar samhällets resurser. Ren energi förstås. Bioenergi ska fasas ut. Den ger också koldioxid. El eller vätgas får det vara. I Sahara finns sol tillräckligt för att producera vätgas som kan exporteras till andra länder.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Varmare generellt Klimatflyktingar från Afrika och önationer som blivit dränkta. Stora motsättningar i samhället på grund av det. I Sverige kanske kallare efter att Golfströmmen har vänt. Om permafrosten försvinner blir det mer koldioxid i luften, ännu varmare m.m. Ändrad fauna och flora på grund av ändrat klimat. Mindre kolonier av påhittiga människor, nybyggare, som hittar platser på jorden som det går att bo och bygga på.

Publicerat

17 maj 2023

Berättat av

Maria Carlén Lindwall

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00423

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 803 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 803 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!