Vår framtid

Berättat av Nicolaus Psilander

Man. Född 20 december 1961. Distriktsansvarig Salabackekyrkan i Vaksala församling. Och Syntolkslärare på Fellingsbro folkhögskola. (Filialen i Örebro). Sävja, Uppsala.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

På söndag 9 juni Folkomröstar vi om Uppsala stadsutbyggnad. För ett par år sedan så skulle folkomröstningen handla om eventuellt framtida spårvagnar i Uppsala. Men under resan har man beslutat att det inte går att vänta på en folkomröstning. Spårvagnen beräknas rulla 2029. Bergsbrunna – Uppsala centralstation. Via Gottsunda och Rosendal. Jag gillar spårbunden trafik och hoppas att detta kommer att ske över. Jag gillar spårbunden trafik och hoppas att detta kommer att ske över. Vi räknar med att sälja vår fyra i Sävja, och köpa en ”två och en halva” eller trea centralt i Uppsala. En fyra i Sävja brukar kosta lika mycket som en två och en halva i centrala Uppsala. Vår son Viktor har varit på “ High School Year “ i American Fork, Utah, USA. Han kommer hem på torsdag 30 maj.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det pratas om att bygga ut kärnkraften. Jag röstade ja i folkomröstningen 1980. Nu får jag stå ut med att avfallet grävs ner i Forsmark, Östhammars kommun där vi har vår stuga. Det vore häftigt om energiförsörjningen kunde lösas med något lösas med något inte lika farligt och som till exempel solceller.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag räknar med att vi jobbar betydligt mindre timmar i veckan i framtiden nu har vi 40 timmar min gissning är 20 timmar eller mindre. Om 20-30 år. Det skulle vara lyckat vi lägger ner för mycket jobb på vårt arbete och för lite jobb på fritid vänner familj.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tror att klimatförändringarna har gjort att Sverige har ökat sin folkmängd till ungefär 100 miljoner personer. Vi har byggt överallt i fjällvärlden förutom vissa nationalparker förstås. Det är svår torka i södra Europa vilket gör att folk har flyttat norrut. Mycket av vår tid går ut på att uppleva saker eftersom vi inte jobbar så mycket. Det behövs inte. Jag tror att Kaknästornet står kvar på Gärdet i Stockholm som ett minne över byggnader från 1900 talet.

Publicerat

19 maj 2024

Berättat av

Nicolaus Psilander

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00766

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 803 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 803 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!