Vår framtid

  • Pär Bokelund

Berättat av Pär Bokelund

Man. Född 1 augusti 1968. Statstjänsteman. Gotland.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag lever på landet idag. I en nedlagd lanthandel med mycket utrymme, höns, hund katt, fru och ett vuxet barn som studerar. Jag arbetar som statstjänsteman med möjlighet till flex och hemarbete. Mitt liv nu är mycket av det jag önskat mig, men jag vill ha möjligheten att gå ner i arbetstid genom att minska mina utgifter och bli än mer självförsörjande.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det finns en stor potential i all den teknik vi har idag. I teorin skulle vi kunna utplåna fattigdomen och skapa ett bra liv för allt som lever på planeten.

Trotts, eller tack vare detta, känns läget mer ansträngt idag än på länge. Skillnaderna i förutsättningar är större och även mer synliga, konflikterna ökar och folk tvingas på flykt. Orättvisan ökar även på hemmaplan, Sverige blir allt mer orättvist och polariserat. Som om detta inte vore nog så ser jag en existentiell kris i form av klimathot och AI.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om trettio år kan vi vara borta som art. Men jag ser även ett alternativ där människan backat solidariskt och globalt. Begreppet ”Värde” har fått ett nytt fokus, en förskjutning från pengar till livskvalitet, jämlikhet, tid till annat än produktion. Empati får ta en stor plats och vi börjar tänka i större tidsperspektiv, generationer snarare än mandatperioder.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

När Nordiska museet firar 300 år så vill jag att det sker med en pust. ”Det var på håret, men vi klarade det!”

Världen har valt en helt annan väg än den vi slog in på under 1980-talet. Vi har blivit globala fullt ut, ett världsspråk, inga gränser, fullt utvecklad demokrati och ett underordnande i skapelsen, vi är bara en del av något större.

Konsten har en framträdande roll, för alla har tid till att både skapa och njuta av resultaten.

De stora landvinningarna består inte längre i materiell utveckling, vi har hittat en standard som är hållbar och tillräcklig. Kapprustningen sker snarare på ett filosofiskt plan. De är de stora tankarna som tävlar om uppmärksamheten.

Publicerat

31 augusti 2023

Berättat av

Pär Bokelund

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00519

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 832 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 832 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!