Vår framtid

Berättat av Sam Grände

Man. Född 29 mars 2023. Studera på gymnasiet. Stockholm.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Nästan allt jag gör som person påverkar världen negativt. Telefon jag skriver på är gjord av resurser skapade av slavarbete och den är ihopsatt av utnyttjade desperata människor. När jag handlar i mat butiken stödjer jag slavarbete. Jag kanske inte köper chokladen som vars kakao plockades av ett barn som jobbar i slavarbete och dör av cancer från kemikalierna på plantagen, men jag stödjer en butik som säljer dem. När jag äter en burgare vet jag att djuret köttet kommer ifrån har torterats från dagen den födes tills den dog för att maximera vinsten. Ja jag kanske kan ändra några av mina vanor och vara lite mindre av en horribel person men faktumet är att man kan inte vara en del av dagens samhälle utan att direkt stödja krig, slavarbete, förgiftningen av våran planet samt tillräckligt många andra fasansfulla för att få en att sluta tro på godhet inom människan. Om man inte vill vara en del av detta får man antingen lämna samhället och leva som man gjorde för i tiden eller döda sig själv.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag ser dagligen här i Norden samt hela världen hur demokratin långsamt ruttnar. Politik handlar endast om att bli omvald medans den rika eliten gör alla riktiga beslut genom att muta politiker och hjärntvättade massorna. Dessa beslut handlar endast om att maximera vinst och att håla sig själva ur trubbel. När de faktiskt blir bestraffad är det endast har de ingen effekts och ses endast som en kostnad. En rik man ser en parkerings böter som en parkerings avgift. Den enda förändringen jag vill se kan enkelt förklaras med sloganen ”eat the rich”

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

”Jag vill ska vara perfekt och att alla ska vara glada”. Det här är en otroligt korkad fråga och jag ser inte hur det finns den minsta poäng med den. Allt jag hoppas är att vi ser en internationell våldsam samhälles förändring för jag ser inte annars hur det kan bli bättre.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Om 150 år tror jag att världen kommer vara mycket sämre. Klimatförändringarna kommer ha förstört våran natur. Detta kommer leda till matbrist och den mat vi har är så förorenade med kemikalier och mikroplaster att vi det här laget har mänskligheten börjat bli steril. Du kommer att jobba långa timmar för ett företag för att känna företags pengar så du kan gå till företagets butik och köpa deras produkter och sen när du får cancer från den dåliga arbetsmiljön måste du ta ett lån från företaget som du aldrig kan betala av så du får fortsätta jobba där tills du dör. Hur jag vill att det ska se ut är en meningslös fråga eftersom det enda svaret är att man vill att allt ska vara perfekt och att alla ska leva bra liv.

Publicerat

18 april 2023

Berättat av

Sam Grände

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00300

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!