Vår framtid

Berättat av stella finnhammar

Kvinna. Född 25 oktober 2005. Gymnasie elev. Järfälla.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

min vardag består av att få skjuts till tåget av mina föräldrar o sen tar pendeltåg och tub till skolan för att sen gå i skolan mellan 9-15 o efter det kanske åka till bup o snacka med en psykolog för att sen bli hämtad och sjutsad gem. det jag ser fram emot är att åka till Spanien vilket jag gör ca 3 gånger i året, kanske inte jätte mycket miljö tänk från mitt håll nu när jag tänker efter. men men så kan det gå. jag skulle säga att dagens ungdom mår ganska dålit, mycket mat och kropphets i samhället och många som är väldigt stressade speciellt här i stockholm. eftersom att så många mår dåligt så skulle jag säga personligen att många inte har så mycket framtids tänk och lever mycket för nuet och därför kanske det inte finns super mycket läkare o lärare och allt sådant viktigt om 20 år utan men kanske influensers och arbetslösa :).

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

jag skulle säga att konsumtionen är väldigt stor del av dagens samhälle, mycket shoping och mycket kläder främst. vilket är väldigt dåligt för miljön men det har varit ganska trendigt med vintage ett tag vilket faktiskt är bättre än att alltid köpa nytt.

politiken går väl sådär skulle jag säga, putin är lite maktgalen o har försökt ta över ukraina ett tag nu och alla är väl lite halvrädda över vad han ska hitta på efter det. vi har också en galen inflation just nu som gör att tex bregott smör kostar lixom upp mot 70 kr!!! 70 kr de är helt sjukt man har ju knappt råd o käka längre.

sjukvården är väl okej det är ganska långa vård köer och sånt vilket suger och vårdcentrals personlen brukar inte vara as bra men men.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

om 30 år hoppas jag få att det är billigare och mer miljö väldigt att resa runt i jorden så man kan få lämna sverige under vinterhalvåret utan miljö ångest. jag hoppas också att dem löst så att den här jävla kolektivtrafiken fungerar när det snöar så man kan ta sig någon stans då och att pendeltåg och flyg personalen slutar strejka. jag hoppas även att det kommer finnas ett alternativ till gymnasie utbildning som gör att dem som inte är lagda för att lära sig i skolmiljö också ska kunna ha en framtid. jag hoppas även att världens olika krig har slutat och att vi snälla inte får en till världspandemi för snälla vad de sög o ha ansiktsmask på si.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

om 150 år får de väl fan ta o finnas flygande bilar, hur länge har vi inte väntat på det, så det aldig mer behöver bli några köer och för att de är coolt lixom. jag hoppas också att kvinnor kan få tjäna mer än män oavsätt yrke så att männen kan få känna lite på att vara i underläge. jag tror också att det kommer bli mer cyber krig som gör att hela nätet typ lägs ner för va hade folk gjort då lixom utan nät?

Publicerat

28 april 2023

Berättat av

stella finnhammar

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00339

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!