Vår framtid

  • Olivia Edlund

Berättat av Thommy Edlund

Man. Pensionär. Helgum.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Mitt liv här i Helgum är numera som pensionär. Vardagen är fylld av ideellt arbete i Ångermanlands hembygdsförbund, Helgums Hembygdsförening och uppdrag i Länsmuseets styrelse, Västernorrlands Hembygdsråd.

Förutom det ideella engagemanget är jag mycket i skogen och hugger ved. gallrar olika skiften som jag äger för att det ska växa så bra som möjligt.

Naturen är också en viktig del för motion , rekreation och införskaffande av olika sorters bär , som hallon, lingon, hjortron och blåbär. Dessutom plockar vi mycket svamp som äntligen innehåller lägre värden av Cesium 137 efter Tjernobylolyckan.

Vårt familjeliv rullar på som två gamla kompisar utan några större utsvävningar eftersom pensionen inte räcker till några extravaganser.

Mitt förhållande till miljön är ganska opportunistisk, eftersom jag anser att det är storstäderna i världen som är miljöbovarna. Här i Helgum kan vi leva som vi gör , vi äter mycket vilt , försöker odla egen mat, och reser inte med flyg .

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Världen är nu 2024 inne i en brytpunkt med sämsta tänkbara förhållanden. Krig, väderkatastrofer, torka men också regn.

Problemet är att vi utvecklats till ett konsumerande folk som tror att vår resurser är oändliga.

Dessutom tror vi att staden är den ultimata livsmiljön – vilket den definitivt inte är .

Det som fungerar idag( i vissa delar av världen) – ekonomi , teknik, livsmedelsförsörjning hälso- och sjukvård , skolor etc. I andra delar av världen är det katastrofalt med det mesta.

Dessutom finns det högerkrafter som styr vissa länder som diktatorer.

Det är viktigt att vi har en positiv syn på framtiden, för det kommer att bli bättre vad det lider.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om 30 år dvs. 2054 är det en gyllene period.

Det rurala samhället har återtagit normen för levnadssätt. Människor kan bo och arbeta från lantliga miljöer och möten sker i huvudsak via teknik .

Självhushållning både vegetariskt och animaliskt är lika naturligt som det var i första hälften av 1900-talet.

Sysselsättningen är hög och vårt gemensamma ansvar för välfärden ( skatter) hålls på en hög nivå tack vare att vi lever resurssnålt och förbrukar betydligt mindre energi än för 30 år sedan.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

2173, 223 år efter min födelse har otroligt mycket förändrats. Under mina levnadsår under 1900- och 2000-talen hände mycket som man förundrades över att det hände. Mobiler , datorer , bredband, sjukvårdsmetoder, vaccinationer, transporter och mycket annat.

Jag tror att de uppfinningar som kommer att prägla 2173 talet och tiden däromkring utgår ifrån energismarta och humanistiska villkor.

Framförallt vill jag lyfta fram drivmedlet som helt styrs av fotosyntesen.

Ett annat transportmedel i den här tiden är ”teleportern”, som revolutionerat möjligheter att förflytta vad man vill, människor eller saker.

Medicinskt så har man kommit fram till att ”evigt liv” inte är miljö och energi anpassat synsätt.

Publicerat

25 februari 2024

Berättat av

Thommy Edlund

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00680

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 735 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 735 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!