Berättat av Titti Thenander
Kvinna. Född 3 juni 1962. Sjukpensionär. Svenljunga.
Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?
Jag lever i allt väsentligt ett gott liv. De flesta av mina nu vuxna barn finns i närheten och de är oftast sams med varandra. Jag lever tillsammans med en man, som är min allra bästa vän. Efter 14 år tillsammans gifte vi oss för 3 år sedan. Vi bor i mitt gamla hus, under ständig renovering. Jag önskar att vi hade ett bättre och billigare uppvärmningssystem för huset. En del pågående renovering skulle jag önska vore klart – tänk: lister, foder, trösklar etc. Jag önskar att trädgården vore bättre i ordning men orken räcker inte riktigt till. Vi fokuserar på frågan: vad och hur ska vi förbättra här för att kunna bo kvar så länge som möjligt? Att behöva flytta till något slags omsorgsboende framstår som en mardröm. Vi har inga nära grannar, varken inom syn- eller hörhåll och en stor naturtomt i skogsbrynet. Jag vill kunna resa mer för att uppleva mer kultur och få mer solljus på vintern. Som sjukpensionär är det överskott på tid men brist på ork och pengar.
När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?
Evig tillväxt är inte nyckeln till evig lycka.
Jag önskar ett samhälle där mer är tillgängligt för fler och där framförallt barnen får en bättre utbildning och framtidstro. Jag ser inget alternativ till bilen i glesbygden, där jag bor. Jag önskar att färre vill söka asyl eller migrera – för att de har det bra där de bor och lever! Jag önskar att vi lade mindre pengar på försvaret, för att vi lever i en fredlig omvärld. Och mer internationellt samarbete kring miljöfrågor, resurshushållning, hälsofrågor och utbildning. Mer fokus på kvinnors och barns livsvillkor! Och bättre möjligheter för män att vara goda människor. Och så önskar jag ett gott liv till mina barn, där flera har funktionsnedsättningar och kroniska sjukdomar.
Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?
Om 30 år lever jag nog inte.
Jag skulle gärna se ett samhälle mindre inriktat på konsumtion av prylar och med mer fri tid för människor. En levande landsbygd. Bättre möjligheter att resa kollektivt för att kunna ta del av kultur på andra platser. Ett mer öppet och välkomnande samhälle, även för människor som avviker från normalitetsnormen. Bättre tåg och mindre flyg, på resor där det är rimligt. Mer hänsyn till barnen och ungdomarna när det gäller omsorg, skola, arbete. Ändring i Försäkringskassans hantering av långvarigt sjuka!
Större hänsyn till miljöfaktorer i stadsplanering. Sluta bygg i miljömässigt utsatta lägen. Sluta avverka de få skogar som finns kvar. Och sluta utfiskning av haven. Bättre mat och mer närproducerat.
Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?
Jag är dessvärre pessimistisk.
Jag ser en stor risk när det gäller fred, frihet, liberala värden (fast jag politiskt sett står till vänster). Jag ser stora risker för miljön och klimatet och jag tror att så mycket kommer att satsas på akuta åtgärder för dem som har makt och pengar att alltför lite blir kvar åt dem som inte har det. Jag ser ökande motsättningar mellan nord och syd, fattiga och rika.
Jag skulle önska ett mer jämlikt och solidariskt samhälle som värnar mer om dem som har så lite.
Publicerat
2 mars 2025
Berättat av
Titti Thenander
Licens
CC BY
Arkivkod
M17/00911
Berättelsens position
Se alla berättelser på kartaIf you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Gör som 973 andra – dela din berättelse!
Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 973 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?