Vår framtid

Berättat av Ulla-Britt Ångnell

Kvinna. Född 31 juli 1941. Pensionär, tidigare arbetat som socionom. Gnesta.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag bor bra i en liten 3-rumslägenhet som jag flyttade till för snart 6 år sedan. Huset blev för stort för en person att ta hand om och sköta, det här är lagom för mig. Nära till affärer, apotek, vårdcentral och Powerhuset och Träffpunkten som är viktiga ställen för oss pensionärer. Nära också till pendeltågstationen som var ett måste på den tiden jag och min man arbetade och även nu för mig att ta sig till storstan, träffa vänner och gå på någon av Senioruniversitetets kurser. Naturen är runt hörnet. Det är bara att kasta på sig en jacka och gå en promenad längs sjöstranden upp mot den vita, medeltida kyrkan, stanna en stund nere vid vattnet och meditera.

Svårigheter finns dock här, neddragningar som kommunen måste hantera, inte minst inom skolvärlden, vattenförsörjningen ett problem som stoppar bostadsbyggande. Inte så att jag direkt oroar mig, jo jag vill att 12-åriga barnbarnet ska ha en så bra skola som möjligt och och hoppas och vill att jag själv ska få den hjälp jag behöver när jag blir allt äldre.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Allt krut måste och borde läggas på att få ner utsläppen, här i Sverige och i hela världen. Det är det allt överskuggande problem som vi människor har att handskas med. Alla andra problem är underordnade detta.

Vi lever i en pågående klimatkatastrof. Jorden blir varmare och varmare. Bränder ökar, vattenmassor vräker ner, översvämningar sker här som överallt. Djur och människor lider.

Trots att forskning och vetenskapliga bevis visar tillståndet och dess konsekvenser görs inte tillräckligt. Ökningen av de fossila utsläppen ökar och kommer att göra det långt framöver även om ett totalstopp skulle ske nu.

Att leva under dessa betingelser är svårt. Rädsla och oro har jag, inte så mycket över mig själv utan för mina barn och barnbarn över hur deras liv kommer att påverkas.

Fruktansvärt är hur de pågående krigen i Ukraina, i mellanöstern mellan Israel och Gazaremsan urskillningslöst drabbar de civila, helt oskyldiga människorna. Krigsindustrin blomstrar. Fred genom förhandlingar och diplomati ligger för fäfot. Freds- och konfliktforskare borde få stort inflytande.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag är nu 82 år så om 30 år lever jag inte längre.

För mina efterkommande önskar jag att makthavare insett och handlat så att den eskalerande klimatkatastrofen kunde hejdas och om man kan tänka så, i bästa fall bemästras. Dock ledde den till stora folkomflyttningar vilket för Sveriges och Nordens del inneburit att folkmängden väsentligt ökade. Integrationen av ”de nya” har gått förvånansvärt smidigt.

De främlingsfientliga partierna i Sverige och i övriga världen har fått minskat inflytande.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Om 150 år har människorna tagit lärdom av att samverkan med naturen och med djuren är den väg som leder framåt.

Människan har fått inse att samexistens är det villkor som gäller om vi som art ska överleva.

Denna kunskap är inte ny. Den har funnits och finns bland urbefolkningar. Hos oss i Sverige bland samer.

Publicerat

15 november 2023

Berättat av

Ulla-Britt Ångnell

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00631

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 739 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 739 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!