Berättat av Ulla-Britt Bolin
Kvinna. Född 2 oktober 1953. Pensionär. Lund.
Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?
Vi, min man och jag, har precis sålt vårt radhus och ska flytta ut på landet tillsammans med en av våra döttrar för att leva i generationsboende. Det är en avstyckad gård med en fantastisk trädgård, vävstuga, solceller och liten julgransodling. Det blir ett nytt sätt att leva. Dock finns kommunalt vatten och avlopp. 6 kilometer till affären.
Två kaminer finns också. Solceller och kaminer känns bra för mig. Solcellspanelen går att utvidga, vilket vår ena son vill, och ha får som betar runt dem.
När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?
Vi har en fantastisk välfärd oc sjukvård i Sverige. Många människor är rätt gnälliga för de är vana att allt fungerar men skulle aldrig själva vilja jobba varken i välfärd eller sjukvård.
Jag är inte bekymrad över migrationen. Den är inte problemet. Problemet är hur vi tar emot de som kommer. Det är vi dåliga på. Jag har varit högstadielärare och rektor iet utanförskapsområde hela mitt yrkesliv och trivts alldeles förträffligt. Bra elever och bra föräldrar. Läroplanen är ett problem och har alltid varit. Det är egentligen bara svenska medelklasskunskaper som gäller. Alla andra kunskaper gäller inte. Våra elever hade en massa kunskaper med sig men de gällde liksom inte.
Jag tycker att Nato är bra för Sverige. Ingen bryr sig om musen som röt. Samarbete är bra.
EU är bra. Vi ska agera tillsammans för en bättre framtid.
Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?
Det går inte att separera de tre. Jag vill se en demokratisk värld där varje människa räknas som fullgod. Det är bara demokratin som kan lösa de problem vi står inför.
Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?
Se svaret på förra frågan.
Nationsgränser är en styggelse och om 150 år hoppas jag att de är borta. Det är då naturligt att vi pratar olika språk inom olika områden och det är aldrig fel. Vi tycker om varandra. Rädslan för den andre har försvunnit.
Publicerat
17 juli 2024
Berättat av
Ulla-Britt Bolin
Licens
CC BY
Arkivkod
M17/00782
Gör som 832 andra – dela din berättelse!
Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 832 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?